Jumaat, 23 Julai 2010

::Cheesecake::

Ni haaaaa....siaran tertunda..heee...Last N3 ada ckp pasal cis kek kan ..ni ha..sepesel tul pokcik yg sambut besday 2 hari lepas..pes time mokcik wat cis kek nie..alhamdulillah..sedap sgt..(yea la dah nama pun cis kek kan,mustilah sodap..)..adik punsuker melainkan si kakak anak perempuan ku itu...aduhai jenuh suh rasa x nak...jgk2...last cari kek coklat dia jugak..itu jer yg dia makan kek lain tue..tgk mud gak...xper la ..janji makan jugak ka... dari x nak langsung....
tp cam cemomot sket yea la banyak sgt tgnnya...tp x kisah janji anak2 buat tuk abbi ....
resepinya ..biasa lah dari rmh mokcik hana -jepun yea...kak CnP nie...halal yea..resepi asal ntah dari sape ekk..apa pun mintak halal lah yea.....tq.

Bahan-bahan

Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
80g biskut merie or etc - hana gune ritz50g butter - cairkan

Untuk Cheesecake

  • 250g cream cheese
  • 200g whipping cream
  • 150g yogurt plain(wa letak yg perasa blueberry tue sbb xder syrup nyer)
  • 50g gula - leh add
  • 15g gelatin
  • 60ml air panas
  • 50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem
  • 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry

Cara-cara

  • Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
  • Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan.
  • Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
  • Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
  • Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream.
  • Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
  • Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble.
  • Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
  • Potong dan hidangkan.

2 ulasan:

  1. makcik dak pandai masak2 skarang ekk baguih2. eh! hang guna wipping cream brand apa hah?

    BalasPadam
  2. woowww..ciskek...hamboiii sodapnya sambut besday makan ciskek..nak skiitttt!!!

    BalasPadam