Ni haaaaa....siaran tertunda..heee...Last N3 ada ckp pasal cis kek kan ..ni ha..sepesel tul pokcik yg sambut besday 2 hari lepas..pes time mokcik wat cis kek nie..alhamdulillah..sedap sgt..(yea la dah nama pun cis kek kan,mustilah sodap..)..adik punsuker melainkan si kakak anak perempuan ku itu...aduhai jenuh suh rasa x nak...jgk2...last cari kek coklat dia jugak..itu jer yg dia makan kek lain tue..tgk mud gak...xper la ..janji makan jugak ka... dari x nak langsung....
tp cam cemomot sket yea la banyak sgt tgnnya...tp x kisah janji anak2 buat tuk abbi ....
resepinya ..biasa lah dari rmh mokcik hana -jepun yea...kak CnP nie...halal yea..resepi asal ntah dari sape ekk..apa pun mintak halal lah yea.....tq.
Bahan-bahan
Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
80g biskut merie or etc - hana gune ritz50g butter - cairkan
Untuk Cheesecake
- 250g cream cheese
- 200g whipping cream
- 150g yogurt plain(wa letak yg perasa blueberry tue sbb xder syrup nyer)
- 50g gula - leh add
- 15g gelatin
- 60ml air panas
- 50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem
- 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry
Cara-cara
- Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
- Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan.
- Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
- Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
- Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream.
- Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
- Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble.
- Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
- Potong dan hidangkan.
makcik dak pandai masak2 skarang ekk baguih2. eh! hang guna wipping cream brand apa hah?
BalasPadamwoowww..ciskek...hamboiii sodapnya sambut besday makan ciskek..nak skiitttt!!!
BalasPadam