Selasa, 19 Februari 2013

::ADIAH KAKAK TUK BESDAY UMMI..::

Salam...wat per sumer2....ari ni emo sikit blog kita dah jadi carca marba...list blog yg kita follow xder pulak..geram tul jenuh nak cari balik..menci..menci...menciiiii...


Hari ni  dah 20 feb....maka dah 4 hari kita sambut besday yg ke ............33  (16.Feb.2013.)..opppsss...cam dah  tua pulak....bkn cam dah ... tp mmg dah tuaaa... Tp tu la  x sempat sambut pun sebabnya sentap..... terus sakit bdn n demam + batuk...tekak  sgt2 pedih...batuk lak...sampai rasa semput dah...cam filem WAWA SEMPUT TUE....kekk..kekk..kekkk...rasa cm semua org nak kena mrh ja..yg lgi best suara kita dah ilang..rasa  buka mulut cam Ning dah tp suara cam itik tercekit dedak kot....mmg sgt2 mendera mental tau ...teruk2 pot pet... pot pet..bdk2 tue buat deerkkk jer...pas 2 tanya "ummi ckp apa ?".....toinnngggg....adeiii.."marah korang la"....kih2..kih2 depa gelak....

Tgh2 layan mood org sakit....yg mmg xder mood..ttiba kakak dtg senyum2...tgn kat belakang...pas tu ....".tadaaaaa..kakak wat kad kat ummi." .ahhhaaaa...haaaa syahdu giler...terharu tue...drama2...air mata dah bkumpul....ishhh malu aih nangis2...cover2 sikit..menguap..heeee. Klu ada air mata pun sbb menguap... heeee..keleber ummi..tumb up....yeayyyy...


Ni haaa..kelabu sikit ..Yg ni dia lukis bunga..siap ada tajuk ....x leh blah ketawa kekek2 sensorang....apa pun idea tue terharu sgt....tq kakak....Tajuk..PASU BUNGA..cam lukisan yg nak anto ke cikgu jer

Yg merah lak..tajuk  UNTUK UMMI YG COMEL N  CANTIK...yg nie sila ambil perhatian. ayat ampu nie....kembang jap ummi....


yg paling x tahan camner besday ummi abbi pun dpt kad gak...ABI YANG HENSEM tue.....sungguh tidak adil.......ini tidak adil tidak adil tidak adil bagiku.....



yang nie jln crita  qayyim yang buat.. ada satu keta ....lalu kat jl;n yang ada banyak pokok buah ...yang bawak keta tue  abbi la...sekian..kihh..kihh.kihhh



Dalam dok xdak mood cam gini bulih jugak la tgelak ngan idea2 tentera2 ai.......heeee EPPY BESDAY TO ME................NEXT PAVLOVA, DEALOVA..APA LG MR LOBA2X.....

Jumaat, 18 Januari 2013

::ANAK UMMI ::

Salam...

Selamat malam ...dah tengah malam baru boleh nak vacum  rmh nie...td siang xdan sibuk sgt n siang2 ssh nak boleh mgomel lelama..kang duk berebut lappy nie ngan sikecik tue... ..nie jer yg kita masak semalam sbbnya big boz xanak mkn nasi mlm2..DIET..is3 dia cam nak jer mkn nasi....dok sedo dah beso cam gajah dah nie...heee asalnya nak wat cucur udang jer xder pun nak byk2kan bhn  tue..tp bila masuk pinggan cam kosong ja..x menara plk...so rebus telor n kentang..n goreng  dua2 2...pas 2 tambah timun n sosej...nyumm..nyummm....

adoi mata dah ngantuk nie.....ok kita cepatkan story...ekkk...

cucur udang caampur2

Dannnnn...inilah kerja saya ...menyusun atur semula dapo umi....okeh gud job...hero yg nie mmg terra bab nak memperelokkan dapo umi yg sekangkang  monyet 2...trail tuk letakkan sudu tue pun dah kosong hasil kerja tgn dia...dah 4-5 kali dah ubah sudu 2..agak2 dia lupa sikit letak balik dlm 2 kalu x..mau dia susun semua kat l;antai x pun masukkan dlm rga mainan dia....


tiem nie ummi tgh pot pet kat dia ..boleh lak dia buat muka cam 2....xjd nak marah....adik adk..sabo jer tau....yg nie lain sikit ..dr yg 2 kat atas nie..sbb nya bg jer la apa pun semua dia mkn..td tue duk cicah cucur  udang 2 ngan soso cili mulit samapi merah....

Rabu, 16 Januari 2013

::JOM BERCUCUK TANAM::


Salam....

Selamat tengah hari....apa ekk nak ckp ntah ..td masa tgh upload gambar mcm2 ada kat otak nie..bila dah start lupa lak..boleh gitu.....hari ni xder masak2 sbb big boz kerja n bdk2 kat skol lg ...so kita golek2 kat dpn lappy nie dulu....skrg nie pg2 cam blur skit sbb cuti dkt 2 bln rmh  huru hara sikit bila start skol rmh nie sunyi lak..cuma ada si kecik yg duk ckp bahasa jerman ngan ummi.yg kdg2 kuar bahasa jepun la...layan jgk la ummi..mulut dia x benti  berckp nak tgelak pun ada.... ....selalunya ptg2 sikit baru nak masak tue pun yg simple sja....

Bila dah boring2 tkuar lak idea nak wat taman mini nie...sblom nie ada tanam rumput karpet tue tp ntah cam na blh mati lak...sbb x panas kot kat c2.....hari tue rumput tue dah naik pas 2 big bos g potong sikit sbb dah panjang ..tup2 mati terus...nmpk sgt xder bakat menanam...kih..kih.kihhhh..so ni lah projek pengganti rumput 2.....xder pun beria sgt just nak nmpk ceria sikit ..tp nie x siap lg..baru 1st stage... nie pun dah dkt 200 dah abis...


Bolehlah kan dr xder apa2..kosong jer..tp xder tema  pun... hentam kromo jer..

                                        

Yg nie pulak pokok petola yg tumbuh tanpa diundang..kelakar plk rasanya....sbb nya  kita sendiri x kenal pokok nie asalnya...ha..ha..ha..kes naya tul....

Asalnya..my MIL ada kasi petola yg dah tua tue, utk wat  cuci pinggan..bila dah tua petola 2 jd cam sabut kat dlm dia kan...so dah potong petola 2 biji dia mmg dah kering sgt2 dah ..so kita buang ja kat tepi dinding tue..lama gak ler .pas 2 masa tgh kemas2 kat belakang tue..tgk ishh byk pula rumput  yg pelik2 tumbuh kat c2....dah tue cabut abih la...yg last sekali tue tgk daun dia cam besar lak....baru tingat pasal biji petola yg kita buang kat c2...terus tanya cik google ..lah pokok petola rupanya..ishhh..ishhh... mangkuk tul ...dah abih cabut tinggal satu ja..hu..hu...klu x mmg ladang petola la kat belakang tue....tp dah dkat 3 minggu  xder pun tanda2 nak berbunga ke haper...  nak usik sgt2 x berani lak sbb kita klu tanam apa ssh benor nak idup...

Yg kat tepi tue lak pkok pandan yg x besar2 ..heee..cam ner nak besar dah dikepet dek pokok petola tue..
rasanya biar dulu lah kot nanti dah abih pokok petola 2  berbuah (akan berbuah kah petola ku itew..daun jer byk)baru nak  clear balikkang tue...
 nie lak pokok sawi yg baru nak menjengah donia pancaroba nie...kihh..kih..ayat x leh blah...yg nie pun kejadian gak..c ammar nie baguih nya p duk cabut .. dah tinggal sikit....teruk tul kan nak menanam pun x pandai....



tp yg paling sihat ialah pokok kucai nie...suka kita tgk.....dah byk sgt lak...lepas la sayur sepinggan...esok lah kot nak tuai...ceh tuai tul ker..kehh..kehhh...dah panjang sgt... dah serabut lak tgk....

k lah nak kuar p skol kakak jap nak ambek dia.. balik awal nak g klinik gg...ggnya dah longgar tp x patah2 lg...duk berdarah ja bila mkn..sian lak...nak cabut sendiri TIDAKKKKKKK...ummi  nya ngeri bab cabut gg nie..badan jer besar tp ati kecikk.......k nati kita tgk rupa bdk yg dah ronggak gg depan....x cumil dah ler xder gg...salammmm.....


Jumaat, 11 Januari 2013

::CIK AWA BERTUNANG::


Salam..gud morning....


Dah kul 2.18 pg mata xleh lelap pulak..td dah tido ..pas 2 si abg kejut lak .nak g bilik air...last2 kita lak yg x leh tido..alang2 dah xleh tido meh kita update sikit ..biasa lah cerita gak basi sikit yea..tp rasa nya baru 2 minggu ..jadi still ok lg kowt...mood rajin ada mari sikit muahahahahhhh...

amacam.pelamin gempak x.....x ekkkk..x ker... ala gempak jgk ler dr kita dulu kot..hu.hu..hu..masa kita kawen dulu pelamin pun xder just duduk atas kusi biasa jer kat luar rmh sadiskan...opppsss bkn cam 2..heee mmg kita xnak sanding malu weiii...sgtttt malu  ..caya x...ha..ha..haa bukan apa klu ada pelamin takut kita posing  sampai xsedo diri nanti ....so xyah wat pelamin...hee..sudahhhh.. cukup sudahhhhhhhhhh...itu cerita 8 thn dahulu...meraban jer.ppagi nie...

xceli..nie my niece CIK AWA MUNIRA & MOHD SAFWAN yg baru bertunang pd 29.12.12 last year...last year  tu cam jauh jer bunyi nyer padahal baru 2 minngu lepas....meriah sgt2 ramai yg dtg sbb nya klu acara yg berkaitan ngan kawen2 nie dah agak lama x terjadi d rmh kita..last pun masa 2005 dulu ..masa 2 .........................................kita kawen... ha..ha..ha..ha..(.enterprame gak cita ai heee..jgn busan k.klu busan g main jejauh...)...ada kot dlm 200 org datang ...kira penuh gak ler... cam kduri kawen dah.....best sgt2.....tp masa 2 agak tunggang langgang lupa nak ambek gambar menu hari tue....x per nanti diorg kawen kita buh gambar menu lak....



haippp...duk dkt2 jer xleh pegang2....xder lesen besar lg baru lesen L....suker sgt baju  pink tue..raya tahun nie tema PINK....satu family...muahahahaa..tgk cik abg kita pingsan x..kehh..kehh.kehhhh.....


chilled cheese cake
asalnya kek nie buat tuk mkn kat rmh tuk family jer..saja suka2.. tup..tup kena kidnap sbbnya pihak lelaki asalnya bawa 5 jer..pihak kitaorg sedia 7 lah ..ttiba ada lak sedara diorg kasi tambah 3 bekas lg...ayoyo..tidak cukup suda......at last yg nie  d kidnap...

umairaqayyim.blogspot.com
mini chilled cheese cake
yg nie buat utk letak dlm goodies bag ..ada dlm 40 bekas ..yg nie kasi kat pihak lelaki....ada lg 2 -3 barang..apa ntah x igt lak...(cam org tua asik lupa ja.....) tp tu la nak wat nie azab tul. biasa la kita suka wat kerja last minit ..padan muka kan ...mlm 2 tido kul 4 pg...sbb duk tekap bunga2 kecik tue...satu bekas 2 kuntum.,6 layer..kali 40 bekas...kul 10 lepas bdk2 nie tido baru buat..hah ambek ko kul 4 pg xsiap lg..berapa kali terbabas ntah ler...tgk2 bunga dah tpenyek...tgk partner kat sebelah  baguihnya dengkuran. duk ada....tp sebab seronok wat nie neber mind..ai loike...tersengguk ker terbalik ker..xkesah janji puas ati walaupon....biasa la  ada kejadian.............asam garam masakan mesti ada kejadian..hah ttiba kuar pepatah baru..hahaha....layan jer k .okeh mengantuk sudah..sok terbabas subuh lak..sapa nak jwb..sendiri jawab la kan..k boboi......

Selasa, 8 Januari 2013

SALAM TAHUN BARU...(Oppss cam dah basi yea)

Salam....2013

Salam bertemu kembali ...lama sungguh yea x menjengah rumah maya nie...rasanya kwn2 blogger pun dah x kenal kita lagi ekk....rasanya almost 1 thn  xder menulis..sejak2 dah ada bb ari tue sampai skrg bb dah nak masuk 2 tahun dah ....mmg jarang sgt dapat buka lappy lama2..nak kata sibuk sgt ntah la ...tp kdg rasa mmg sibuk pun... kdg2 buat2 sibuk jer....

Main masak pun dah jarang sgt ...kalu masak pun just yg simple jer...ada juga ambil gambar bila msk heavy2 sikit..tp tu la terperap ja dlm cik cam 2..last2 hubby delete ..hu..hu..hu..wat berat  cik cam dia ja...alasan x mo msk ,konon nak kurus ..tp xder pun kurus...ha..ha..ha..impian tinggal impian jer la......So this year nak try xtive balik berblog..inshaaAllah...harap2 ada lg ler kengkawan yg still ingat..kira...SALAM PERKENALAN  SEMULA lah nie...

tp rasanya ramai jgk ekk kwn yg dah menyepi....ker kita perasan jerkk. apa pun still tabik kat blogger2 yg masih xtive menulis...dgn kerja..nak urus anak2 nak urus rmah tangga..mmg tabik tul la...time management tue sgt penting ..cam kita nie hu..hu..mmg berterabur ler...tu yg cik hubby selalu bising..ummi nie time management mmg out lah ..he..he..hee sory yea bos....ai torai tp fail selalu...2-3 hari jer ikut pas tue..ikut suka hati mokcik ler ..janji korje siap..haaa...okeh tlebih plk... ok jumpa lagi ekk....Assalamualaikum....

p/s..blog sendiri dah x kenal tuan dia dah ..ha..ha..ha.nmpk sgt xpenah cuci rmh....sampai nak msuk rmh pun dia x nak buka pintu...kih..kih.kih .pas 2 masa nak post nie pun cam bengong2  blur sikit ...dah canggih dah skrg nie..kena study balik nie...

Jumaat, 2 Mac 2012

::ROTI TIRAI @ROTI JALA@ROTI SORAI...::mcm2 nama org panggei




Salam..

Hari masih lagi mendung baju yg disidai masih lembab walaupun dah pukul 3 ptg ..nmpaknya sampai esok lah bju 2 kat luar..yg semalam pg td baru angkat ...dan masih belom blipat ...arrghh malas nyer nak lipat baju ..adakah anda seperti sy ..bg lah wa buat kerja lain dari lipat kain x suker..tp camna pun kena wat jugak.....

ammar 2-3 hari nie asyik merap aja..nak bdukung saja...so ummi wat kerja pun sebelah tgn ja...letak ja uwaa....haishhh bulih dengar satu taman..manja ssggoh....:)) (seperti ummi ker)

Pagi td buat roti tuk bdk berdua nie..merangkap sarapan,lunch ..ha..ha..haa....diorg dah dpt yg nie x mkn nasi pon ok....roti nie mkn dgn kuah rendang semalam ...saja jer wat rendang tue lebih skit sbb nya duk plan sensorang nak wat roti nie..buat td banyak jugak sbb ada kawan wa nak dtg ambek barang ...kalerful la sket kan ..biasa lah yg pink tue c kakak n abg lak yg green tue.....tp bila dah siap semua kaler diorg balun..heee..ok lah tue janji mkn..


Hari nie  wat roti nie xder sukat dah main campak2 jer agak2 sendiri ....bahan biasa lah kan


  • tepung 
  • air + sedikit susu segar
  • sedikit garam 
  • 1 biji telor
  • pewarna


pas 2 campur semua blend sampai sebati ..asing kpd 3 bekas n masukkan pewarna...
hari  nie wa guna botol 3 muncung tue senang skit xder la nak guna banyak pinggan mangkuk..nak cepatkan n malas basuh  sbb sejuk hujan...heee



k layanzzzz


P/s : DeqJa  plzz kate sedap walaupon x sedap ekkk. ...ha3x...

::STRAWBERRY CHEESE CAKE::


Salam.....

Hujan masih lg mencurah2 diluar sana...ermmm sejuk... gegegege..heee xder la smpai mgeletor....sambil m'update sambil layan askar2 nie...sejuk2 nie x nak lak diorg tido...yg besar2 nie mmg ssh nak tido..tp sikecik nie pun sama naik gak..selalu time nie dia dah belayar ..mlm nie jenuh dah 3-4x dodoikan x nak tido...

Sebenarnya hajat d hati nak buat tiramisu .. g beli semua bahan2 dia dah nie...tup2 dah sampai rmh baru perasan nescafe x beli uwaaa....sy sgt geram !!!! cemana lak leh lupa...aduhai nmpknya terpaksa pospone ler.....

                                     
Pepagi td ...pas askar2 nie g skoll.. teruskan dgn projek  yg x dirancang nie ..memandanngakan semua bahan dia mmg dah ada ...ON JER LA....dah banyak kali juga buat nie..sbb nya sgt senang xyah bako2...hee kemalasan....

Yg nie tuk dua askar yg dah besar nie...mak askar x mkn sbb masa potong nie dah malam...:))..






Yg nie lak utk bapak askar yg pegi kerja x balik2 lg....respi nyer ambek dari Rmh Puan Siti Khadijah yg nun d Bangkok sana..blh tgk kat cni SINI...tp arinie wa tukar pakai stoberi lak...selalu wat bleuberry..TQ halal yea  resepinyer....juga buat Kak ZAI.....k layanzzz...