ambek resepi nyer dari rumah Kak Nor...n dR CMG ... Tp Kak Nor wat eskrim buah naga..cik mat lak kacang merah...mokciknya lak perasa coklat...minta izin dr dua otai nie....cNp kat cni wat rujukan....sbbnya anak mokcik berdua 2 mmg hantu eskrim.....sekali sekala bulih la buat kan....tp bila time M tue menapak ke kedai gak....
buat nya dah banyak hari tp saja bg dia duk mbekukan diri dlm peti ajaib 2...bkn apa c kakak 2 duk batuk..jd sembunyi dulu lah...pg n malam jer batuknya..tp xder kahak pun batuk teruk sgt sampai cam nak muntah....2 yg biar dulu ekrim nie....
yg nie versi mokcik ..makan ngan roti ala2 jem eskrim gitu sedap....xder la ngilu jer gg mokcik nie....diorg x layan ngan roti ..makan ais ajer....letak sket parutan coklat errrrrmmmm mmg best arrr..sejuk pas 2..pahit2 coklah tue..mmg nikmat lah..try la rugi x wat ....mcm kedainyer....apa pun tenkiu kat dua chef kita Cik Mat N Kak Nor...
(wa wat aiskrim coklat...buah naga ya ampun x mkan dek anak2 mokcik)
270gm tepung krimer ( spt. coffemate)
500ml fresh milk
120gm gula castor
300gm buah naga(wa ganti kan ngan ngan coklat emulco)
- Blend buah naga(wa letak perasa coklat) bersama sebahagian fresh milk.
- Campurkan kesemua bahan dgn balloon wisk hingga sebati.
- Sejukkan dlm freezer hingga 3/4 beku.
- Keluarkan dan pukul dgn mixer dgn kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu lebih kurang 10 ~ 15 minit.
- Masukkan dlm bekas dan simpan dlm freezer sekali lg sehingga aiskrim beku.
- Bila dah beku boleh la dihidangkan.
- Selamat mencuba.
* untuk mendapatkan hasil aiskrim yg betul2 halus dan cantik serta gebu, boleh la diulang sekali lg proses no 3 dan 4
okeh nak g tido...hua..ha..baru kul 8 ....kang ada yg kena buang ikut tingkap..tido awai sgt....
salam wawa..ingatkan duk kat sini tak pyh buat ais krim..sebab byk terjual..rupernya rajin jgk..
BalasPadamkak ina hu..hu..hu..try kak skrg nie kat luar 2 mcm dior buh ada yg kata wall's x leh mkn la...nak beli pun cam takot dahhh...
BalasPadam