Memaparkan catatan dengan label pulut. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label pulut. Papar semua catatan

Isnin, 12 Julai 2010

::Kuih Lopes n Tapai Pulut::

salam....

Semalam adalah hari pulut sedunia...ha..ha..ha.. tue yg asyik lena ja... kata org kalu makan pulut banyak sgt kita jd mengantuk...ntah laaa..den x mkn pulut pun asyik lena jugak...

Wat lopes nie xderpun balut ngan daun pisang pun just masak jer dlm piuk letrik tue ja ...bkn xder daun pisang ..kat ghumah mak den belambak..sampai jd utan tp den ni ha yg malas nak balut2 bagai..nak kejer senang jer ....heeeee :D

den wat satu loyang jer bahagi 4 (hee jd la mkn sorang sket..cam kedekut x...) tinggal kat ghumah sket..bagi mak sket n kebetulan my sis yg perlis 2 balik dia ambek satu bahagian ... satu bahagian lg bg kat my bro...heee alhamdulillah x membazir cukup ler merasa sorang sket...banyak2 pun kang x habis ..dose membazir...


sukatan nie den main agak jer...

3 cawan beras pulut
2 cawan santan pekat
1 cawan air
sedikit pewarna hijau
2 helai daun pandan...wa suka buh banyak bau dia errrmm harum jer
sedikit garam


cara
  1. rendam beras pulut dalam 3-4 jam bersama pewarna...(wa xrendam pun masak trus jer)
  2. masukkan beras pulut bersama santan , air n daun pandan sedikit garam ke dlm piuk letrik..
  3. masukkan sedikit pewarna jika pulut masah belom sebati bersama pewarna ketika d rendam td....
  4. setelah masak tekankan di dlm loyang @ bekas kukus kukus selama 10 minit lg...pastikan pulut tidak mantah..
  5. sedia tuk d hidang bersama kelapa parut n air gula....


Nie lak tapai pulut ..my sis bg ....peberet den nie...sdp bangat..tp x leh mkn bebanyak panas....tp my sis buat nie kecik2 jer.. kalu mkn dlm 5-6 biji still ok lagi......

k lah yea..tuk cik abe bbuka hari nie belom dpikir lgi....waduh ...nak skodeng ghumah sapa lak nak cari idea nie......

Khamis, 9 Julai 2009

IM BACK

ASSALAMUALAIKUM.......(nak bgtau dulu yea N3 nie mmg panjang coz tgh gian nak menulis nie..agak2 xlarat nak baca xpo ler)
Tadaaaa...im back......ada ker sesapa yg windu......xdo?????? xpo lor.....yg penting aku yg windu ssgt....n tangan nie pun dah gatai bebenor nak menulih n kepala otak den nie pun dah tepu dah ...byk sgt sgt benda yg den wat dlm sebulan nie....rasanya mmg xlekat kat ghumah asyik bjalan ja....tp maap ler xleh nak tempek gambo hu..hu..hu...ada lak cita sodih den..
Cik bopren den la tuko memory card yg baru..pas 2 apalaiii..bposing sakan la anak beranak nie ..den pun pulun skali la tumpang 2 3 kaki..tup2.. bila cocok kat reader den xleh baca lak..hu..hu...sumer gambo dlm tu..gambo gether2 ngan KAK INA N KAK PIJAH pun dlm tue uwaaaaaa....sian den tp bopren den janji nak emailkan gmbo tue...harap2 dapat ler yea.....tp kak pijah nagan kak ina nie mmg best gilos.....mmg xrugi jumpa diorg...(KAK INA N KAK PIJAH 10Q BEBANYAK SUDI GAK JUMPA WA NIE....)

Dalam gembira2 den menulih nie sodih gak ler coz cik bopren den dah fly balik Q8 ...hu..hu.. hu...tggai ler den 3 branak 2 bulan lobih kat cni..hu..hu....banjir gak ler pagi tu ekekekekkkkk....pas 2 dia lak ckp ishh dah tua2 nie wat malu ja nangis....ishhh kita sedih2 kot nak pujuk xdo pown...tau la 2 takot dia pun ujan ..ekekekekkkkk.....kaver line la tue...cam den xto..tp elok gak dia wat xto cam gitu kang den nie ujan xleh benti lak.......mmg dia dah tau prgai bini no 1 dia nie....
Sian gak kat dia sampai Q8 buka pintu ghumah tgk kosong jer slalu ada gak bdk2 nie yg selalu sepahkan ghumah...kalu ikut ati rasa2 cam nak ikut ja balik tp pikir balik kat sana panas bulih ker bdak2 nie...diorg mmg xtahan panas ..tambah2 adik 2 baru panas cket cam ari tue dah abih merah2 badan dia muka pun abih..den pun dah pecah2 tapak kaki so dia pun xda la offer ikut balik....
k lah layan jer dulu gambo yg den dapat snap ngan casio exilem den yg dah mmg tenat nie...mrs canon dah ikut tuan balik Q8...so gambo dia xder la cantik asai nmpk ok lah yea..... ni tgh ari td nya menu ...

ayam masak ros....masak merah daaaaa...

ni lak daging unta.... masa balik arie tue ada la beli dlm 4 kg....agih2 kat adik beradik bg diorg rasa......tp ada gak anak2 buah den yg xmo mkn takot nanti jadi ayu cam unta tue...ahak2......(saja ja den kabor kat bdk2 tue sapa mkn nanti bgn pagi bulu mata jadi cam bulu mata unta ekekekekkkkk...truz diorg xmo mkn)




balik nie memang den balas dendam ngan derian nie....balik ipoh ari tue pun dah bedal pas 2 balik penang my bro asyik agkut ja....mmg reszeki den la kan....tp xda la den melantak 3, 4 biji mkan sket2 ja kang panas lak anak den itewww.....


Ni style kita org mkn derian, makan ngan pulut..ada yg suka mkn ngan kuah derian.. tp family den suka mkn cam nie..buh pulut buh santan buh gula mkn ngan derian errrrmmmm......mmg sodap lah.....sumer mmg antu derian la tmasuk ngan anak2 buah den yg kecik2 tue..tp kan UMAIRA lak yg xlalu try bg dia mkn sket..truz nak ter MUNTAH..alahai anak den ...ummi ngan abbi mmg antu mai tang anak xlalu lak..bulih la dia kawan ngan anak sedara den yg sorg tue dari kecik mmg dia xmkn derian sampai sekarang dah umoq 20 thn pun xleh mkn bau pun xleh...


Ntah apa lak mimpi bdk2 tue nak mkn sushi so dorg wat sendiri..anak2 my sis la ni....sibuk nak wat nmpk cam buruk ja tp ok la 1st time diorg wat..den duk gelak ja tgk diorg wat...abih bsepah dapoq..tah mana diorg dpt resepi tah..tgk2 dah siap g beli brg....

k lah ni baru nak panas kan enjin wahahahaaaaa......panjang gilos.....mmg gian nak menulis nie....


Ahad, 24 Mei 2009

::BUAT LAGIK::

Salam tgh mlm dari Q8...

Dua hari nie bopren aku xkeja so...xleh la nak buka pakcik laptop nie..kang jeles lagi bopren ituu.....dua hari nie xda lak masak nasik xceli sejak dari poning ari tue masak pun cam apa2 tah..just wat las perut jer....yea la nak tgk dapo pun xlalu ponin den...so sian la bopren dia ckp per kat kakak.... ummi nie sakit sian abbi mkn nasi ngan telor kicap jer hua..hua..hua..nak tgelak aku...sajer jer nak bg aku rasa bsalah la 2....xrasa pun coz masa 2 tgh ponin x ambek pusing pun apa dia ckp aku bantai titon jer.....


Kuah kat bawah yea ambek sendiri....(layan diri yea)

So ari nie wat ler laksam bg bopren sian lak(siaran ulangan yea)..kan ganti balik la hari cuti msk 2.....bopren nie mmg suker ssgt ngan laksam nie ...dua 3 mgkuk bulih abih..mentang gepren dia dah reti ...suh wat byk2 lak tue..alahai nak tggu kat piyuk kukus tue yg xtahan 2.....tp xpa bopren punya pasai wat jugak kang xpasai2 dapt partner baru...huishhhh...mintak simpang......

Hulubalang bdua nie suker lak..tp mkn isi ja..kakak siap ingat laksa..bulih la tu adik brdik gak kan.....si adik pun pulun sian lak anak2 ummi mkn tepung jer arinie......so ptg td watkan kanji tuk diorang.....

Ni lak hari sabtu nya menu pulut kunin...sbbnya ari tue bopren tanya so buatkan tuk dia ..dia request rendang pedas(lamanya request..gepren asyik tgguh jer so ari tue dah dpt ok la kan...yea la ambek msa nak cal mak nak tanya pasai rendang nie..tp maknya dia buh kerisik.santan n daun kunyit..aku bkn nak derhaka saja nak bg podaih gitu jd xbuh dua bhn 2 daun kunyit xdo aku bantai buh pudina ha..ha..ha))..aku lg suker mkn ngn telor dadar ngan ikan kering ..rendang nie cam rendang pedas biasa ja...bhn dia


Daging Rendang Pedas

1 kati daging(potong nipis)
1 biji kentang (dipotong nipis n goreng dahulu..yg nie aku saja2 tambah2)
Bahan tumis biasa ler 4 sekawan itu
sedikit minyak
1 biji bawang besar*
1 inci lengkuas*
4 batang serai*
3 biji bawang putih*
4-5 sudu cili mesin*(nak pedas tambah sendiri yea)
1 sudu serbuk jintan manis*
1 sudu swrbuk jintan putih*
garam n gula
1 cawan santan pekat
3 keping asam keping
2 sudu kerisik


cara2
  1. Daging yg dpotong nipis d toskan...blen bahan yg btanda*...pas 2 tumis samapi naik bau..agak garing sket..
  2. masukkan daging biar daging n rempah2 mesra masukkan garam n gula pas2 asam keping santan n kerisik n kentang
  3. biar masak sampai kering sedikit kalu suka yg berkuah ok gak xyah kering sgt(kalu nak meriah lg bulih buh kentang)
  4. last masukkan daun kunyit n bulih dihidang..mkn ngan roti pun sedap
Mlm nya g jenjalan cari brg sket...oishhh kat luaq 2 dah panas.. mlm2 pun trasa bahang dia tu..cam ner la tgh musim panas nti ..kuaq ja dah rasa pedih muka nie..aku mmg sensitip bab panas nie..bulih semesema..ha..ha..pelik x..bg aku xpelik la ..biasanya kalu panas w/pun kat Msia aku sure semeseme nya ..apa nya tahap idung nie xto la.....org len kalu hujan kan ..aku sepesel kes time panas.....ekekekekekkkkk.......

Dah kuaq 2 truz g mkn coz perut isi ngan pulut jer siang tu (aku mkn sket jer aaaa...takot angin daaa kang ponin laiiii......) bopren nak mkn beriyani.....so g la SHARLIMAR PALACE tue..sbb ctue ada famili room so ok ssgt ler bg anak2 aku yg d very2 d hyper nie..nak lompat ker tguling ker ok jer.....order briyani n tandoori ciken n butter ciken.....k la 5 kd ja....pas2 ronda2 cari BM lak...tp xder ice maker ada ler nak wat per..nanti2 lah cari len...
k layanzzzz