Memaparkan catatan dengan label ciken chop/beef steak. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label ciken chop/beef steak. Papar semua catatan

Sabtu, 5 September 2009

::BALIK KG OR BANDAR::


salam ramadhan .....

alhamdulillah cukup puasa kita hari nie yea bg yg bpuasa la kan.....yg dapat cuti 2 lepas nie kena ganti la kan..... heeeeeee
Menu bbuka semalam.....byk la juga coz my sis yg duk kat Kulim balik so pakat ramai2 g bbuka kat rumah my bro kat sebelah ghumah nie.....mmg la riuh sekampung..yea la ngan budak2 nya..masing x sabo nak tggu wak2 bbuka...nak2 si kakak ngan adik uishhh ......beriya ja cam diorg lak yg puasa..sibuk usung pinggan......bila bbuka ramai2 cam nie tingat masa dolu2 masa arwah ayah ada lagi.....bila cuti ja semua musti bkumpul kat ghumah bbuka ramai2.... mmg aktiviti wajib tiap minggu...tp sekarang jarang2 la sebab masing ada hal.... yea la anak2 dah besar ada yg nak piksa so tusyen mmg x putus la kan..tp bila ada peluang sure semua balik.....
yg nie mee sanggul tp yg nie org melayu yang wat so mmg la brani nak mkn kalu yg mata sepet tu punya heeeeee...xpa la xmkn pun xpa.....tp rasa nya dah btahun jgk x mkn mee nie....
tgk nie melambak dah ramai2 nie mkn kat bawah ja.......bsila ishhhh..best gilos beb......

yang nie bubur lambuk..tah my BIL ambek mesjod mana tah...sedap jugak......



yang nie menu malam sebelom semalam jgn ttipu lak.....just wat ciken chop ja..sebab dah xtau nak masak apa...klayan jer ......
Tuk minggu depan rumah nie akan bcuti selama seminggu yea..coz nak balik ghumah mentua ( KG KAT DLM BANDAR)yea dah lama x balik sana ......sian atuk ngan opah dah rindu sangat ngan hulubalang berdua tue....tp aktiviti skodeng tue ttp ada..cuma nak mgN3 2 x la kot...toi kalau menu sepecial bulih lah tayang kat cni ...okeh c u next week..

Selasa, 19 Mei 2009

::JADIK OWANG PUTIH JAP::

Salam..tgh mlm dari Kuwait...

Waktu nie orang kat Msia dah bgn kot dah kul 5 pg gitu kat Kuwait nie baru kui 1 pg....hulubalang n bopren dah lena diulit mimpi dah...aku masih belum bulih titon lgik...nape ekkk...ngah nengok cik LARA CROFT TOMB RIDER..yg berbibir seksi itu...dah brapa kali ulang tah...masalahnya tgk kejap tggai ...mai nak tgk blik dah abih....elok gak diorg ulang 5,6x....bulih aku smbg part yg x tgk lagik..ngehh..ngehhh

Menu hari nie...konon nk wat bif tik(nak jd minah n mat saleh jap..dah abih mkn, trnsfer jd asal blik)....tp cam xda rupa pown xper layan p lah janji masuk tokak den...bopren mkn xckp apa pun..ok la kot...xda komen membina ari nie hik..hik..pasai lapo sgt or pasai mmg sodap gepren dia masak xto la...wakakakakkk..masuk mesin putar sendiri nooo....

Lepas blik keja kul 8 td ingat dia nak truz makn ...tup2 ada meeting lak...balik letak beg kuaq g rmh sebelah meting apa tah...mkn pun xsmpt...kul 9 lebih baru blik.dah smyg mandi kul 10 baru bulih mkn 2 yg mkn xckp apa tu.....mmg lapo lah tue..time nie bg apa pun ok jer...daging dah 3 hari duk teperosok dlm peti ajaib aku tu..sian lak dia so ari nie wak kuaq tuk d nikmati lak..tuk daging 2 aku just perap ngan halia,bwg putih, lada itam,rosemary,madu garam daun pandan n kicap manis.masa bakar tu ermmm satu ghumah bau....

Pas 2 hidangan sampingan biasa la garlic bread n ciken sup...resepi sup nie ambik kat myR ler..mmg sodap....xyah dah beli yg dah siap 2....bulih wat sndiri...hulubalang2 pun suker sup nie..cicah ngan roti btambah gak mkn..lega lah ummi ....si adik skrg nie dah xmo mkn nasi lak... resepi nie CnP jer dr myR 2 dari minami133(TQ yea..mintak halal yea kita kongsi resepi)

Mushroom Soup
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar(susu kotak)
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
garam
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum

Cara-cara

  1. potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
  2. masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan.
  3. masukkan mushroom.masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti

Rabu, 25 Februari 2009

::KUWAIT OH KUWAIT::

***KUWAIT's Independent day***

Today hari kemerdekaan q8 tp kan duk cni xda pun rasa cam meriah ka apa ka sambut merdeka nih..Diorg cam xda aktiviti apa pun...buka tv tgk cam relax ja ..ada perbarisan sket ...mercun pun xda (mgkin kat tmpat aku ja yg xda kot) tp yg peliknya masa Valentine ari 2 ada lak aku dgr bunyi mercun ttengah malan buta tuh...tp bila merdeka xda apa pun......maybe diorg pun ada pesta ke apa ..tp kitaorg xperasan ke tah la..kena tanya malaysian yg dah lama duk kat Q8 ni...

Bendera pun xbyk ..ada gak ler yg buh kat keta....tp xbyk ada gak diorg juai bju topi... mafla..keychain...aku mmg xda rasa cam merdeka (yea la aku bkn rakyat Q8 pun..yo yo oooo...ja kan)bukan apa la kan cuma kemeriahan dia 2 xterasa.

Lain benor ngam Msia mmg beria berhabih sakan kan....(lain tmpt lain caranya) bendera keliling jalan... sampai kan pokok kat tepi jalan pun dpakaikan bendera.yea la semangat patriotik kita lain macam sket kan....cni ada gak benderanya cuma x byk..... may be kat bandar besau cam kuwait city byak la kot ...area goverment opis ka...area umah aku mmg xda....


Hari ni laling kena keja pagi ganti member dia pulak...so kena lah buat bekal tuk laling coz kalu hari cuti kat Q8 makanan x dsediakan.....masing2 bawak dari rumah aja la....jenuh lak memikiaq nak masak apa tah....last2 aku wat speggeti goreng ala mamak style..heeeeeeee pepagi buta aku masak tuh...yea la dia g keje kul 6...isteri mishali x aku nie....Kalu xsayang xtau la kan...

Tgh/ari sket mula lah tgn aku gatai ja nak g buka laptop nih...pas 2 g buka lak syerah nya fp 2 tgk2....... ada lak ciken cop..errrmmmm wallah sodap lakkk...cam na ekk nak buat karang lotih la teman.... coz mlm kang ni nak wat murtabak 25 biji haaaaaaaaaa....ingat nak postpone lah ciken cop tuh...

TAPI............cam xtahan lak.......bahan2 sumer ada nih....bulatkan tekat camna pun arini dinner ciken chop ....muahahah ....nak nak lak tentera bdua nih ngah tdo....aku pun jadi lipas kudung jap g prepare apa yg patut ni resepi nya tapi ada gak ubah sket dari syerah nya ..kena sesuaikan ngan keadaan la kan........Tp alhamdulillah jadi jugak ciken cop aku....laling kata sodap(perrrgh terangkat ler teman nih...bangga giler ha ha haaa....)

CHICKEN CHOP ALA KUWAITY



ni real punya tau bkn copy dari mana2 aaaa...




utk ayam(2 org makan yea)

  • 2 ketul drumstik buang tulang dulu yea..
  • 2 sudu besar lada hitam
  • garam sket ya puan2...
  • 1 biji telur dpukul
  • sedikit bread crumbs...
  • 3 cawan minyak masak

caranya:

  • perapkan ayam bersama lada hitam dan sedikit garam
  • pecahkan telur pukul samapi kembang,kemudian celupkan ayam tadi
  • setelah itu balik2kan ayam atas bread crumbs tadi sehingga betul rata
  • kemudian bolehlah digoreng di dalam minyak yg banyak.

2 utk black paper sos

  • 3 sudu butter
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 ketul kiub ayam (or ciken stok)
  • 4 sudu black paper(d tumbuk kasar)(nak pedas tambah sendiri k)
  • 2 1/2 cawan air(kalau dah guna ciken stok xyah ler air nih masukkan jer ciken stok )
  • 4 sudu sos bbq(apa jenis pun ok yea...)
  • 3 sudu sos tiram
  • sedikit garam n gula(ikut kehendak anda lah yea coz sos tiram ciken stok 2 dah cukup rasanya)
  • 3 sudu roux(nti explain kat bwh ni)

caranya:

  • tumis bawang bersama butter
  • masukkan semua bahan diatas biar sampai didih....
  • n masukkkan roux td(ni utk pekatkan kuah jer nak pakai tepung jagung pun bleh)
  • tp bila guna roux ni dia ada cam ketul2 ckit 2 yg best 2)dah msukka roux nih
  • padam api dah siap sos nyer
utk roux 2
  • 3 sudu butter
  • 4 sudu tepung gandum

caranya:

  • cair kan butter then buh ler tepung
  • kaco cpt2 bg cam bergumpal 2..(td lupa nak snap gmbonyer)
  • kejap ja dah boleh diangkat
Untuk Vege plak

  • Broncoli
  • Bunga Kobis
  • Carrot

caranya:

  • didihkan air,then celur sumer sayur td dlm 15 saat
  • kemudian angkat dan masukkan kedalam mangkuk yg berisi air sejuk + ketulan ais
  • ini betujuan mhentikan proses memasak n mengekalkan warna sayur td

kemudian sediakan bahan untuk sautee sayur tu sebelum dihidangkan

  • 1 sudu bawang holland dicincang,
  • 1 sudu bawang putih dicincang,
  • 1 sudu butter
caranya

  • dgn api yg slow,masukkan butter
  • cairkan n masukkan bawang2sayur,
  • salt n pepper
  • Sautee(goreng kejap) n siap

utk hiasan
goreng jer fries

utk garlic bread

  • 2 keping roti(blh guna roti potong yg biasa 2atau roti hotdog)
  • 1 ulas bawang putih (di tumbuk halus) campurkan bersama butter n sapu pada roti kemudian bakar sebentar

P/S :tq syerah coz share resepi ngan kita org k