Jumaat, 8 Julai 2011

::LEMAK UDANG WIF PETAI N CENDAWAN...& SAMBAL TERUNG..

salam....

..yeahhh..baru ada chan den nak berdating ngan lappy nie...si kecik aka bulat (sggoh kejam kan ummi dier panggei cam 2) baru jer tido..... ntah kenapa la mlm nie ada sikit buat perangai...hee biasa la kalu selalu jd budak baik ummi dier naik lemak lah....

2-3 hari nie rasa badan cam ringan skit....sebab apa ???sebab den dah g mgurut ngan satu opah nie....perrrghh dia urut bantai ngan kaki ko....mmg lunyai la den 3 hari tue...1st ringan2 jer katanya nak relaxkan urat2..urut pun x kuat sgt...

2nd day... dia bg baguih punya urut..satu badan dia kasi longgar semua2 urat n kemaskan balik ...mmg cam nak nangis jer time dia korek2 cari urat..uishhhh merana betui 1 jam tue....siap kepak2 batang tengkuk lagi...tp yg bestnya..si Qayyim..masa opah tue tgh nak kepakkan kepala den..ttiba ja dia ckp.".oitt..mokcik wat pa tue,sakit la pala ummi.."kehh..kehh.kehh cam kuang ajo jer ayat tue..sek bek opah tue kurang sikit kedengaran...heee.nak tgelak pun ada bdk nie mmg mulut dahsat punya......kasi direct truz...

3rd day dah slow sikit tp still sakit gak la ...siap opah tue naikkan balik rahim..n tetapkan batu mereyan.....masa dia nak naikkan rahim tue aduhai...terangkat gak la muntut menahan ....tp bila dah masuk rasa perut ringan jer...tp mmg azab tul 3 hari tue....

dah abih bab ngurut kita layan jap ..lemak udang wif petai n cendawan.....ssgt simple buat den yg agak malas nie...

Bahan
10 ekor udang besar
2 cawan santan
10 keping cendawan tiram(koyak2kan sikit)
1 papan petai diambil bijinya shj
sedikit garam
Bahan tumbuk

2 biji bawang merah
1 ulas bawabng putih
sedikit jintan manis nputih-disangai....


cara:

  1. rebus sebentarbiji petai tadi..kemudian buangkan airnya
  2. kemudian masukkan kesemua bahan A...dan juga bahan tumbuk
  3. biarkan didih dan perasakan dgn garam...
sambal terung simple
Terung Goreng Bercili

Bahan tumbuk(sambal)

2 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang merah
3 sudu besar udang kering
sedikit garam ..gula
sedikit minyak

cara2:

  1. tumbuk semua bahan
  2. kemudian tumis sampai kering

1 biji terung panjang
sedikit garam
sedikit minyak

cara2:
  1. potong tering setebal1/2 inci dan gaul bersama garam
  2. gorengkan sebentar...agak2 layu..keringkan lebihan minyak
  3. hidangkan dan taburkan sambal yg telah digoreng td....

2 ulasan:

  1. sedap tu wawa..masak simple camni.
    sejak ada baby kurang sikit ek N3 kamu..bzz sokmo

    BalasPadam
  2. kak ina..tu lah..baru ja nak buka lappy nie uwekkk....BW pon curi2 jer.....heeeee

    BalasPadam