Khamis, 14 Julai 2011

::BLUEBERRY CHEESE CAKE::

Salam....

jatuh cinta lagi
lagi-lagi ku jatuh cinta
aku jatuh cinta kepada setiap ..............?????
jatuh cinta lagi
lagi-lagi ku jatuh cintaharus bagaimana ku ingin memikirkannya
.....2 la tgn keras batu lain yg nak buat lain yg jdi..hu..hu..hu....huduh arrrr......

uishhhh ttiba ...mana ada bkn jatuh chneta ngan sape2 ...jatuh chenta ngan cheese cake nie jer......dah dua kali den buat nie...cam biasa yea resepi ambek kat ghumah Kak Hana....n Kak Hana ambek dari Kak Zai...tq 2 kakak berdua nie yea mintak izin CnP kat cni n mintak halal .....mmg senang sgt nak mengerjakan bahan2 dia....cuma den ubah sket stobery jadi blueberi..janji ada bunyi beri2 kat belakang kan...:)......

beria ja buat nie..xder sapa pun layan ..ummi jer bdk2 nie..ermmm ada la sorang stgah potong bulih camgitu ....sapa nak mgabihkan nie...hu..hu..hu...jawapannya :::UMMI......en.asben kalu wife u gemuk jgn marah aaaaa......hakikatnya mmg dah gemuk pun....jom layan resepi....

Bahan-bahan

Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - hana cume buh 180g je
125 gm mentega tanpa garam - hana buh 90g

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - hana campur yogurt
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - hana buh 140g
1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
( wa guna halalgel)
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (hana gune air panas, kacau dan sejukkan)

Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.
(xder wa -gantikan ngan blueberry )

Topping:
150 ml jus strawberry - hana gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.
(wa gantikan ngan jem blueberry)
1 sudu besar tepung jagung - x ltk

Cara-cara
  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
  2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (hana dan k.zai cume masukkan 2jam jerk sbb dh keras)
  8. Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api. - utk topping hana buat seperti di atas.
  9. Tuangkan jus stoberi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.

3 ulasan:

  1. Salam Wawa..
    Kalau resipi dari Kak Zai nih mama pun dah pernah try mmg sedap cheese cake..cam silken tofu g2..kalau kat rumah mama mmg laku jer..tapi tak tahan sbb cheese kat spore mahal!!

    BalasPadam
  2. heee...haah mmg sedap..tp tu la...wa sorang jer layan...btambah gemuks lah..heeee..

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam