salam n mornink....
semua dah sarapan ekk....hari nie sek anak den cuti sempena israk mikraj.....sek dia jer yg cuti org len skoll.....haish ....bila hari cuti jer bukan main senang dia bangun.. tgk kat luar tue dah cerah sikit ...cepat jer bgn..kalu nak kejut g skoll huh....ummi dah ghupa tarzan pepeagi duk jerit suh bgn ....ssh nyaa....ada jer alasan dia, yg paling kerap ...kakak demam..padahal ok jer ...alasan x d layan okeyss....
bila dah cuti nie xder la alasan ummi nak berjimba2 suka suki atas katil nie.....dah tue gaduh jer kejer diorg nie...kalau kakak skoll xder la bising sgt ..agaknya apek kat sebelah nie dah bernanah tinga degr den meraban hari2...hi..hi..hi....jom layan pizza nie..w/pon doh agak kurang menjadi ...alasan ammar x nak duk so.. uli pun gitu2 jer...(ckp kuat2 nie bg pokcik dongar..kang copat skit aaaa..beli bibik 2 )
resepi ambek ket ghomah kak DAYANG Jack nun.... kak minta ijin CnP ket ghumah den ni ha...peh nie den bulieh buet laeiiii.....TQVM
Bahan-bahan : (10-12 keping)
- 250 g tepung roti / tepung gandum
- 2 sb susu tepung
- 1 1/2 sk yis mauripan
- 160 ml air suam
- 1 sk garam halus
- 1 sb butter
- 1 1/2 sk pelembut doh / dough softener
- 2 sb gula
- sosej
- sos tomato
- mayonis
- keju parut
- sos cili
- sedikit oregano / Italian herbs
- Satukan yis bersama air dan gula. Rendamkan sebentar sehingga berbuih.
- Satukan kesemua bahan selebihnya di dalam bekas dan ratakan.
- Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Uli sehingga menjadi doh yg licin dan elastik.
- Perapkan doh di dlm bekas yg bertutup dgn kain lembab selama 1 jam.
- Keluarkan doh dan tumbuk2kan sedikit utk mengeluarkan angin dan uli lagi.
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan canaikan bulat.
- Sediakan tin/dulang pembakar yg sudah digriskan dgn mentega/minyak zaitun.
- Susunkan doh di atas dulang tadi. Cucuk2kan doh dgn garpu. Biarkan doh naik sebentar selama lebih kurang 20 minit.
- Panaskan oven pd suhu 180C. Bakar doh selama 5-7 minit.
- Keluarkan doh dari oven. Sapukan permukaan kulit piza dgn sos tomato, diikuti mayonis, sosej, keju parut dan oregano. Bakar lagi selama 10-15 minit.
- Hidangkan dgn sos cili dan mayonis.
Bahan-bahan :
Untuk topping :- 200 gm isi ayam/daging (dayang guna isi ayam) - dihiris kecil2
- 3 batang serai*
- 5 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia*
- 1/2 inci lengkuas*
- 1 sk jintan manis*
- 1 sk jintan putih*
- 3 sb gula merah
- 1-2 sk garam
- sedikit air asam jawa
Cara-cara : Kisar kasar bahan2 bertanda *. Gaulkan kesemua bahan di atas bersama isi ayam/daging dan perapkan 1 jam atau lebih. Kemudian digoreng separuh masak (goreng terendam)
dak bulat yg kena cucuk ....kat paha...sian dier..kat pp lak cik nyamuk lak cium...
alhamdulillah dak bulat nie dah 3 bln dah n timbang pun dah 6.7 kg..ha..ha..ha..sedap gak ler ummi nak dukung dier.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan