Khamis, 30 Jun 2011

::NASI AYAM PENYET:: 1 set tuk pokcik berbuka....


set tuk wak opis.....
tadaaaaaaaa...

akhirnya......set nasi ayam penyet in d house...OMG....nak wat nasi nie mencabar tullll..... sebenornya bukan ssh sgt pun senang aja....tp nak menyiapkan nya...mak aiiiii rasa nya berbelas kali tutup api dapo......baru nak basuh beras ja uwaaaaa....stop jap......baru tumis ja.. ummieeeee....dah si abg lak.....tutup api lg....kejap2 nangis kejap2 gaduh..dr pg
sampai ptg baru siap.....heeee...kalau laki den kata x sodap...mmg den mgamuk satu taman nie.....meh lauan resepi dulu ekkk.....dari Ijan nie..thnx yea..minta halal C n P kat cni yea.....


NASI AYAM PENYET
Sumber: IJAN BLOGRESEPI

Bahan2

Untuk Ayam
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik - ira ikut gak

· ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau

· ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau

· 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau

· 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam

· 1 sudu besar Serbuk Kunyit

· ½ sudu besar Serbuk Lada Putih

· 3 ulas Bawang putih

· 1cm Halia

· Sedikit Air

· 1 sudu kecil Garam

· Minyak masak untuk menggoreng.

1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.

2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.- tak sempat, peram lebih kurang 4 jam je

3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat. - ira buat semua

4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.

5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Untuk Sambal.

· Sedikit minyak masak

· 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)

· 10 biji Cili padi

· 10 biji Bawang kecil/merah, hiris

· 3 biji Bawang putih, hiris

· 5 biji Tomato, potong 4

· 5 cm Belacan

· 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit

· 3 sudu gula merah/secukup rasa

1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.

2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.

3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.

4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.

5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.

6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.

7. Masukkan gula merah dan gaul rata.

8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

Untuk Sup.>> ikut resepi mcm buat sup tu jerr

1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).

2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

Untuk Tempe dan Tauhu Goreng. -

· 2 keping tahu – potong dadu

· 1 paket tempe – potong nipis

· Sedikit tepung beras.

· Minyak masak untuk menggoreng.

1. Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.

2. Goreng hingga garing.

Untuk Nasi-

· 1 cawan beras dibasuh dan ditoskan

· 3 ulas bawang putih

· satu btg kayu manis

· dua biji buah pelaga

· bunga lawang

· sedikit butter

· garam

· separuh kiub pati ayam/daging

· 2 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)


1. Panaskan butter. Tumis 3 ulas bawang putih, kayu manis, bunge lawang dan buah pelaga sehingga wangi.

2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.

3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.

4. Pindah ke periuk nasi letrik dan masak cam biasa.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan