Khamis, 23 Jun 2011

:: PAU INTI KACANG :) ::saya sgt suka.....

Salam jumpa lagi yea...

hari nie mendung jer ....mokcik pun rasa cam mendung gak....tp xleh gak kain dah bergunung x berlipat sama tinggi ngan Qayyim dah ....

bab kain tue tinggal jap meh layan pau lak..hari nie pokcik puasa makcik pun merajinkan diri tuk wat pau nie ....tuk pokcik bbuka kat opis...mokcik wat inti kacang ijau ja....inti awal2 mokcik dah buat pas 2 masukkan dlm peti bila rasa nak wat senang ....keluarkan ja.....
utk inti nya...mokcik agak2 ja.....lebih kurang ler

1 cwn kacang hijau
3/4 cawan kelapa parut
1/2 ketul gula kabung( nak letak lebih pun bulih)
gula pasir(agak2 jer...ikut kemanisan yg anda suka)
1/2 cawan gula merah
sedikit garam
  • rebus kacang hingga empuk...masukkan kelapa parut..kacau biar sebati
  • msukkan bahan2 lain kacau sampai kering...


resepi mokcik ambek dari ghumah CIK MAT GEBU.. tq n mintak halal yea cik mat mokcik CnP kat cni ...mmg puas ati tul gebu sgt2....paste kat cni senang nanti nak wat rujukan....pas nie b
ulih watkan tuk FIL..dia sgt2 suka pau nie....
Bahan-Bahannya :-)
240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau
1 camca teh Double-Acting baking powder
1 camca teh instant yeast
1/2 camca teh garam25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati)
Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2

Cara membuatnya :-)
  1. Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
  2. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
  3. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
  4. Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.
  5. Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba
**satu petua cik mat kalau pau menjadi lepas masak ...pau mghasilkan kulit yg halus dan boleh disiat....

2 ulasan:

  1. assalam...chat ka hang n family? lama xmengepau, pau hang ja la hehehe. nasib baik dok jauh klu dak kena pau dahhh :) aku copy recp bila2 nak buat la. guna tepung gamdum pon ok kot nooo

    BalasPadam
  2. heh..hehh...demam pau nie....bulih aiii ...

    BalasPadam