Kuih kacang or kasturi... den igt kue nie masa memula g rmh MIL.... diorg panggei kue kasturi... den panggei kue kacang....MIL tanya suka x mkn kue nie.. isshhhh..den ckp la ntah la x penah mkn pun cam... jakun jer,so MIL pun wat kan tuk den...sekali kue kacang daaa.....mati2 den ckp x penah dgr n mkn.. ghupanya kue yg den selalu mkn ...hishhh wat malu org jer.. wakakakakkkk ..........terukk tullll....
ptg smlm wat kue nie...sbb ada lg inti kacang balance wat kue pau ari tue......
1 cwn kacang hijau(rendam dulu kalu x rendam dlm 1 jam pon ok)
4 cwn air
1/4 cwn gula pasir(ikut kemanisan yg anda suka yea )
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan kelapa parut
1/2 cawan santan pekat
4-5 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
daun pandan
- Rebus kacang hijau sehingga agak lembut. tambahkan sedikit air lagi jika masih keras, kemudian masukkan gula perang, santan,kelapa parut daun pandan dan garam. Kacau sehingga kering dan lembut. Angkat.masukkan tepung gandum gaul ....kalau kacang tlalu lembik sila tambahkan tepung sedikit lagi yea...kemudian leper2kan..
utk kulit
1 cawan tepung beras
air
sedikit garam
sedikit pewarna kuning or kunyit
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk, letak air kacau sehingga sebati jika pekat tambah lagi sedikit demi sedikit air, serbuk kunyit dan garam.
- ambil inti kacang yg dahd leperkan td dan masukkan ke dalam bahan bancuhan tepung dan goreng di atas api yang sederhana. Goreng sehingga kekuningan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan