Jumaat, 1 Mei 2009

:: HINDUSTAN::

Salam...pagi sabtu....
Adeh kepala ku maseh nenong lagik....dlm duk nenong bulih duk pulun tgk hindustan nie...sedey lak cita dia...tajuk xto lak...yg blakun Salman Khan ,Akshey Kumar n Preity Zinta...aku nengok pun pasai Preity Zinta jer...2 org mamat 2 xda la aku layan sgt...x brapa bkenan asyik tujuk badan yg bketui2 ja nyampeh....(klu sesapa minat sowey ler..xda la niat aku nak ngutuk ker haper)..tgk depa duk guling2 nari..beh gak..nak ajak laling nari sama dia dah zzzzzzzzzz...dh sampai ke Msia kot.....
....
Td cam maleh nak masak.. niat nak gantung belanga jer.....ishhh kang laling balik...nak makan haper lak...nak order kat bwah 2 den maleh gak...so masak gak yg simple jer 2 pun kul 6 td baru masuk opis....maleh tahap gaban nie...
Udang nie kunun2 nak wat butter prawn 2tp cam x konpiden jer last goreng buh madu buh lemon .....sodap jugak btambah lak laling ..tp xto la pasai udang ker pasai lapo... dah brapa ari xkena nasi...ngeh..ngehhhh...

Kimchi again...lagi xabeh duk jadi siaran ulangan ler.....jawab dia....aku c n p jer bulih ler kalu nak try

Bahan-bahan ( 6 org )
500 g sawi putih, belah dua, cuci bersih, sisihkan
2 sdm garam
250ml air
6 siung bawang putih, cincang halus
6 cm halia segar, parut halus
2 sdm serbuk lada merah
50 g gula pasir
udang kecil basah agak2
2 batang daun bawang, iris melintang tipis
5 batang kucai, potong 5 cm
serbuk perasa secukupnya

Cara-cara :

-Campurkan air dan 2 sdm garam, masukkan sawi, aduk rata. Simpan dalam bekas air biarkan dalam suhu ruang selama kurang lebih 4 jam.

-setelah tu cuci 3 kali untuk hilang rasa garam tadi kemudian sawi putih tadi di toskan berapa minit.

-campur bahan bahan tadi yg telah di siapkan.gaul rata. setelah itu ratakan pada sawi putih pada helaian daun sawi puteh tadi dari bawah keatas ,setelah tu ratakan pada bahagian luar sawi putih biar kelihatan sama rata

-setelah siap di simpan di bekas .dan boleh di simpan di peti sejuk ,hidang mengikut citarasa sendiri

Tiada ulasan:

Catat Ulasan