Kimchi again...lagi xabeh duk jadi siaran ulangan ler.....jawab dia....aku c n p jer bulih ler kalu nak try
Bahan-bahan ( 6 org )
500 g sawi putih, belah dua, cuci bersih, sisihkan
2 sdm garam
250ml air
6 siung bawang putih, cincang halus
6 cm halia segar, parut halus
2 sdm serbuk lada merah
50 g gula pasir
udang kecil basah agak2
2 batang daun bawang, iris melintang tipis
5 batang kucai, potong 5 cm
serbuk perasa secukupnya
Cara-cara :
-Campurkan air dan 2 sdm garam, masukkan sawi, aduk rata. Simpan dalam bekas air biarkan dalam suhu ruang selama kurang lebih 4 jam.
-setelah tu cuci 3 kali untuk hilang rasa garam tadi kemudian sawi putih tadi di toskan berapa minit.
-campur bahan bahan tadi yg telah di siapkan.gaul rata. setelah itu ratakan pada sawi putih pada helaian daun sawi puteh tadi dari bawah keatas ,setelah tu ratakan pada bahagian luar sawi putih biar kelihatan sama rata
-setelah siap di simpan di bekas .dan boleh di simpan di peti sejuk ,hidang mengikut citarasa sendiri
Tiada ulasan:
Catat Ulasan