Salam...di malam yg panas diluaq n sejuk ddlam,
Nasi again...nama pun org Msia xmkn nasi cam pelik ja kan..bopren kija mlm kena masak nasi gak ler hu..hu....huu...kunun2 nak wat beriani karam cam CMG ..tp xdo rempah lakssss...dah 2 byk gak bhn2 dia...memandang kan opis 2 dah kurang kepadatan dia ....aku pun blasah ja buh bahan yg ado...
Blen bwang besau.bwg putih halia...rempah tandoori sket..rempah ayam goreng ...(dlm 2 dah ada mcm2 rempah ratus..blasah ja..rempah nie jiran bg..dari kelantan..sedap-makasih Ema)kiub pati ayam ,garam,susu pekat,perencah sup blen sumer skali...memandang kan ayam ada 3 ketui..daging ada 7 ketui......aku campuq skali dlm rempah 2 perap sat ...pas2 tumis buah pelaga 2..kulit kayu, bunga lawang n cengkih...daun pandan n serai...dah naek bau..buh ayam/daging yg dah perap ngan rempah2 rempah td...pas2 rebus bg masak ..ambek stgah masuk dlm piuk letrik buh beras masak...he..he 2 la sejarah nasi aku ari nie trajik dak ..nak bg nama apa karam ka tggelam ka ,timbui ka....moekekekekkkk....tapi kan bau dia mak aiii satu rumah..tkembang gak aku ..cam sedap ja bau bauan 2....sampai umaira mai bg tau ummi wangi la....he..he...(rempah 2 pakai rempah daging pun bulih).....kalu pakai basmati musti lagi cantik beras biasa dia patah2 xcantik sketPas 2 lebihan rempah ngan ayam 2 aku tambah cabai mesin buh santan sket ..dah jadi satu lauk aku.....nama xdo..AYAM XDO NAMA
Sayor xda just wat salad nak senang kan...ngeh3x...tp xdo yg pedas.... xkik..biasa la air asam aku itu la penyelamat..(gambo yilek slalu dah buh kang ada yg menyampah lakss)......
Walau pun xjadi cam briyani karam cik mat..tp yg 2 jd insiprasi aku...tuk wat nasi nie..toceh cik mat......layanzzzz....bak ka dak IJAH x suker g men jejauh......kata aku kalu xsuka pun wat2 ler suker jer la.....
Nasi again...nama pun org Msia xmkn nasi cam pelik ja kan..bopren kija mlm kena masak nasi gak ler hu..hu....huu...kunun2 nak wat beriani karam cam CMG ..tp xdo rempah lakssss...dah 2 byk gak bhn2 dia...memandang kan opis 2 dah kurang kepadatan dia ....aku pun blasah ja buh bahan yg ado...
Blen bwang besau.bwg putih halia...rempah tandoori sket..rempah ayam goreng ...(dlm 2 dah ada mcm2 rempah ratus..blasah ja..rempah nie jiran bg..dari kelantan..sedap-makasih Ema)kiub pati ayam ,garam,susu pekat,perencah sup blen sumer skali...memandang kan ayam ada 3 ketui..daging ada 7 ketui......aku campuq skali dlm rempah 2 perap sat ...pas2 tumis buah pelaga 2..kulit kayu, bunga lawang n cengkih...daun pandan n serai...dah naek bau..buh ayam/daging yg dah perap ngan rempah2 rempah td...pas2 rebus bg masak ..ambek stgah masuk dlm piuk letrik buh beras masak...he..he 2 la sejarah nasi aku ari nie trajik dak ..nak bg nama apa karam ka tggelam ka ,timbui ka....moekekekekkkk....tapi kan bau dia mak aiii satu rumah..tkembang gak aku ..cam sedap ja bau bauan 2....sampai umaira mai bg tau ummi wangi la....he..he...(rempah 2 pakai rempah daging pun bulih).....kalu pakai basmati musti lagi cantik beras biasa dia patah2 xcantik sketPas 2 lebihan rempah ngan ayam 2 aku tambah cabai mesin buh santan sket ..dah jadi satu lauk aku.....nama xdo..AYAM XDO NAMA
Sayor xda just wat salad nak senang kan...ngeh3x...tp xdo yg pedas.... xkik..biasa la air asam aku itu la penyelamat..(gambo yilek slalu dah buh kang ada yg menyampah lakss)......
Walau pun xjadi cam briyani karam cik mat..tp yg 2 jd insiprasi aku...tuk wat nasi nie..toceh cik mat......layanzzzz....bak ka dak IJAH x suker g men jejauh......kata aku kalu xsuka pun wat2 ler suker jer la.....
pssssst: KAK HANA KITA PUN WAT BRIYANI GAK.. TP VERSI TIMBUI JAP PAS 2 TENGGELAM TRUZZZZ.....
salam wawa...
BalasPadammai singgah...duk perantauan tibai je ape yg ade...silap2 dah jadik menu lain...ape2 pon nasi tu nampas sedap je...
wah wawa ni kreatif la. Biasa ada orang tak suka masak pakai resepi, ikut feel..he he..bila tak da bahan2 kena ikut kreativiti la kan..
BalasPadamchah..ekekekkk...naseb bopren xulang msuk bilik tmenung 2
BalasPadammama tiara...2 la kalu sesapa nak mintak rsepi 2 alai jenuh nak pikir coz msk main agak jer..
BalasPadam