Ahad, 7 Mac 2010

Salam...

muncul kembali yea..ishhh xto la nape sibuk sgt skrg nie kojer x penah abis.....lagi pun sejak balik cnio jarang jugak dapo tue berasap...kalu hari2 berasap pun just masak campak2 jer.....nak beria masak pun cik somi kita pun jarang mkn nak diet katanya......so bini dia membela badan sggoh la kan......

Paru(kelempong) nie dah lama sgt tingin nak makan......tp kalu kat market tue ssh nak dapat kena g awai2...xpun pesan tuk esok ..kalu x mmg x dpt la..yea sekor lembu banyak mana sgt parunya...yg nak makan tue ramai ......tp memang sedap bangat...i like......


ayam sos cili nie..sebenornyer nak wat masak merah dah abis lak cili keringnya buh kat paru so...campur la ngan sos cili n tomato....boleh la ala2 masak merah jugak kan.....

Paru goreng cili kering

  • 1 kati paru
  • 2 inci halia
  • 1/2 biji bawang besar dtumbuk halus bersama 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • sedikit garam n kunyit

caranya

  • paru d rebus bersama bawang2 td juga halia n serai
  • setelah d rebus tos kan airnya kemudian potongkan nipis2
  • gaul bersama garam n kunyit dan goreng sehingga garing
  • biarkan sejuk

untuk sambal

  • 4 sudu besar cili kering yg d kisar*
  • 1 biji bawang besar dtumbuk halus*
  • 3 biji bawang putih yang dtumbuk halus*
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit garam n gula
  • 1 sudu teh jintan manis n *
  • 1 sudu teh jintan putih(kedua2 d tumbuk halus)*
  • 2 sudu kicap
  • daun bawang.cili merah tuk hiasan (kalu nak hias ler)

caranya

  1. tumis semua bertanda *kemudian masukkan kicap air asam jawa n perisa td...
  2. masukkan kicap n air asam jawa
  3. goreng kan bahan td sehingga agak kering
  4. biar sambal td agak sejuk baru masukkan paru td biarkan sebentar supaya mesra
  5. hiaskan n sedia d makan....

p/s Resepi nie main belasah sendiri kalo kalu korang nak trai bulih gak ...x mo pun xpa

Tiada ulasan:

Catat Ulasan