Selasa, 9 Mac 2010



salam d malam selasa......

ari nie ada mod rajin sket nak masak.....tp yg simple jer.......daging black paper nie...wahhh berasap.......sbenornyer ingat nak wat stik ari nie...tup2 cik somi ajak g soping jap... lepas ambek kakak terus g....so daging yg dah d perap tue simpan jer dlm esbox tue..ingat nak makan luar jer..tau aja la kan bila dah soping nie lupa donia jap.......tgk jam dah kul 2.30 so x jd mkan luar terus balik coz kakak ngaji lak kul 3.30...balik jer zassssss....trus jadi superwomen ...naseb nasi dah siap msk pg td.....masak daging nie wat sup sayo n goreng telur ha..ha..ha... bagus x combinasi hari nie...belasah jer la mana yg sempat...meh nak tempek resepi dia... tuk diri sendiri nie or sapa yg nak try ....maklumlah dah tua2 nie kadang lupa...

Daging Black paper wif Bak Choy

3 keping daging
1 sudu kecil jintan manis d tumbuk
1 sudu kecil jintan putih d trumbuk
4 sudu besar lada hitam d tumbuk
2 sudu besar sos tiram
sedikit kicap
sedikit garam
1 sudu kecil gula ...
2 pokok bak choy d celur lembut

  1. semua bahan d perap dalam 1 jam ....lebih pun ok...
  2. kemudian bakar d atas grill pan....
  3. bila sudah masak potong nipis susun d atas bak choy yg telah di celup td....
  4. lebihan air perapan td d masak t utk dijdkan sos....tuangkan diatas daging td....

nie lak keja kejap td.......popcorn sapa2 yg nak tgk wayang ambek sorang semangkuk...satu nie kosong buh garam jer satu lg buh caremel...tp yg nak buh caremel tue mmg mencabar tul..1st wat hangus gulanya ekekekekkkk....buh kat popcorn tue jd pahit la beb..sengal jer.....pas 2 wat len x jd gak 3rd nya try baru jd....kira abis ler sebungkus jagung tue..he..he....dapat 4 bekas hambek kau.......he..heee..heee.heeeeee...puas ati ku ....resepi ambek kat ghumah Chik MI (kak mimi tq yea)..okeh nak g tido dah ponoin nie mata dah tinggai stengah dah nie.....boiiiiiiiiiiiiiiiii.....

1 ulasan: