buah kuinin nie kita cekup kat ghumah mak isshhh sedap gilossss
Salam....
ishhh sekarang nie amatlah malas tul nak m'update ghumah nie......xder cita menarik pun ..nak main masak2 pown x beh jer coz xder org nak makan....cik somi kita diet bini dia x lak....he..he..he....x leh tahan ada ja yg nak dkudap2 wlau pown x masak beria ...
Tp hari nie ada ckit angin rajin kul 9 pg lepas cik somi kita kuar start la kita tuntang beperang kat dapo tgh rajin nie .....pas 2 dlm kul 10 dia balik ckp nak ajak g makan luar ...lorrrr penat ja kita masak huishhhh.....nak ajak makan RFC tue..tp sbb dah masak x jd la ...nape lah x ckp awal2....uwaaaaaaaaaaaa............tlopaih la ......x per la nak wat cmna layan jer ayan kita yg x brapa nak cun nie okeh......
Kari ayam
5 ketul ayam
***sedikit kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga n daun kari -utk d tumis
sedikit minyak tuk menumis
1 biji bawang besar*
1/2 sudu kecil jintan manis-*
1/2 sudu kecil- *
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 paket rempah daging
3 cawan air
1 cawan santan
2 sudu besar kerisik
3 biji kentang
cili dan buah tomato
bahan perasa
-bahan* d tumbuk atau d blend
cara:
- tumis bahan bunga lawang ,kulit kayu manis,buah pelaga bunga cengkih n daun kari bersama bahan yg d blen td...biar garing sedikit
- masukkan rempah daging yg telah d bancuh bersama sedikit air dan kerisik biar rempah garing
- masukkan ayam gaul biarkan ayam sebati bersama rempah.. ...masukkan kentang masukkan 3 cawan air dan bahan perasa biar kentang dan ayam empuk.....
- masukkan santan td biar didih
- last masukkan cili dan buah tomato...sedia tuk d hidang....
eynda sukaaaaa sambal kuinin...jarang dapat makan huhu...
BalasPadamkak enynda heeeee...sebab semua org suka la ssh nak dapat kan...
BalasPadam