Rabu, 24 Mac 2010

::ERRRMMM SEDAPNYA SAMBAL::

ari yg x brapa cukup bahan ...
buah kuinin nie kita cekup kat ghumah mak isshhh sedap gilossss

Salam....
ishhh sekarang nie amatlah malas tul nak m'update ghumah nie......xder cita menarik pun ..nak main masak2 pown x beh jer coz xder org nak makan....cik somi kita diet bini dia x lak....he..he..he....x leh tahan ada ja yg nak dkudap2 wlau pown x masak beria ...
Tp hari nie ada ckit angin rajin kul 9 pg lepas cik somi kita kuar start la kita tuntang beperang kat dapo tgh rajin nie .....pas 2 dlm kul 10 dia balik ckp nak ajak g makan luar ...lorrrr penat ja kita masak huishhhh.....nak ajak makan RFC tue..tp sbb dah masak x jd la ...nape lah x ckp awal2....uwaaaaaaaaaaaa............tlopaih la ......x per la nak wat cmna layan jer ayan kita yg x brapa nak cun nie okeh......
Kari ayam
5 ketul ayam
***sedikit kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga n daun kari -utk d tumis
sedikit minyak tuk menumis
1 biji bawang besar*
1/2 sudu kecil jintan manis-*
1/2 sudu kecil- *
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 paket rempah daging
3 cawan air
1 cawan santan
2 sudu besar kerisik
3 biji kentang
cili dan buah tomato
bahan perasa
-bahan* d tumbuk atau d blend
cara:
  1. tumis bahan bunga lawang ,kulit kayu manis,buah pelaga bunga cengkih n daun kari bersama bahan yg d blen td...biar garing sedikit
  2. masukkan rempah daging yg telah d bancuh bersama sedikit air dan kerisik biar rempah garing
  3. masukkan ayam gaul biarkan ayam sebati bersama rempah.. ...masukkan kentang masukkan 3 cawan air dan bahan perasa biar kentang dan ayam empuk.....
  4. masukkan santan td biar didih
  5. last masukkan cili dan buah tomato...sedia tuk d hidang....

2 ulasan:

  1. eynda sukaaaaa sambal kuinin...jarang dapat makan huhu...

    BalasPadam
  2. kak enynda heeeee...sebab semua org suka la ssh nak dapat kan...

    BalasPadam