Rabu, 16 Januari 2013

::JOM BERCUCUK TANAM::


Salam....

Selamat tengah hari....apa ekk nak ckp ntah ..td masa tgh upload gambar mcm2 ada kat otak nie..bila dah start lupa lak..boleh gitu.....hari ni xder masak2 sbb big boz kerja n bdk2 kat skol lg ...so kita golek2 kat dpn lappy nie dulu....skrg nie pg2 cam blur skit sbb cuti dkt 2 bln rmh  huru hara sikit bila start skol rmh nie sunyi lak..cuma ada si kecik yg duk ckp bahasa jerman ngan ummi.yg kdg2 kuar bahasa jepun la...layan jgk la ummi..mulut dia x benti  berckp nak tgelak pun ada.... ....selalunya ptg2 sikit baru nak masak tue pun yg simple sja....

Bila dah boring2 tkuar lak idea nak wat taman mini nie...sblom nie ada tanam rumput karpet tue tp ntah cam na blh mati lak...sbb x panas kot kat c2.....hari tue rumput tue dah naik pas 2 big bos g potong sikit sbb dah panjang ..tup2 mati terus...nmpk sgt xder bakat menanam...kih..kih.kihhhh..so ni lah projek pengganti rumput 2.....xder pun beria sgt just nak nmpk ceria sikit ..tp nie x siap lg..baru 1st stage... nie pun dah dkt 200 dah abis...


Bolehlah kan dr xder apa2..kosong jer..tp xder tema  pun... hentam kromo jer..

                                        

Yg nie pulak pokok petola yg tumbuh tanpa diundang..kelakar plk rasanya....sbb nya  kita sendiri x kenal pokok nie asalnya...ha..ha..ha..kes naya tul....

Asalnya..my MIL ada kasi petola yg dah tua tue, utk wat  cuci pinggan..bila dah tua petola 2 jd cam sabut kat dlm dia kan...so dah potong petola 2 biji dia mmg dah kering sgt2 dah ..so kita buang ja kat tepi dinding tue..lama gak ler .pas 2 masa tgh kemas2 kat belakang tue..tgk ishh byk pula rumput  yg pelik2 tumbuh kat c2....dah tue cabut abih la...yg last sekali tue tgk daun dia cam besar lak....baru tingat pasal biji petola yg kita buang kat c2...terus tanya cik google ..lah pokok petola rupanya..ishhh..ishhh... mangkuk tul ...dah abih cabut tinggal satu ja..hu..hu...klu x mmg ladang petola la kat belakang tue....tp dah dkat 3 minggu  xder pun tanda2 nak berbunga ke haper...  nak usik sgt2 x berani lak sbb kita klu tanam apa ssh benor nak idup...

Yg kat tepi tue lak pkok pandan yg x besar2 ..heee..cam ner nak besar dah dikepet dek pokok petola tue..
rasanya biar dulu lah kot nanti dah abih pokok petola 2  berbuah (akan berbuah kah petola ku itew..daun jer byk)baru nak  clear balikkang tue...
 nie lak pokok sawi yg baru nak menjengah donia pancaroba nie...kihh..kih..ayat x leh blah...yg nie pun kejadian gak..c ammar nie baguih nya p duk cabut .. dah tinggal sikit....teruk tul kan nak menanam pun x pandai....



tp yg paling sihat ialah pokok kucai nie...suka kita tgk.....dah byk sgt lak...lepas la sayur sepinggan...esok lah kot nak tuai...ceh tuai tul ker..kehh..kehhh...dah panjang sgt... dah serabut lak tgk....

k lah nak kuar p skol kakak jap nak ambek dia.. balik awal nak g klinik gg...ggnya dah longgar tp x patah2 lg...duk berdarah ja bila mkn..sian lak...nak cabut sendiri TIDAKKKKKKK...ummi  nya ngeri bab cabut gg nie..badan jer besar tp ati kecikk.......k nati kita tgk rupa bdk yg dah ronggak gg depan....x cumil dah ler xder gg...salammmm.....


3 ulasan:

  1. pokok kucai hg tumbuh huruk harak.. baik hg pi trim cepat...hihihihi.. goreng boh kicap+tokua pun shedap tau...nnt jgn lupa hapdet hasilnya k :D

    BalasPadam
  2. Tu petola sabut/bantal. Memang senang tumbuh. Tak payah nak jaga sangat.

    BalasPadam
  3. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://www.nolimitadventure.com/

    BalasPadam