Selasa, 28 Februari 2012

:: KEK BATIK ARORA ::

Salam...
Finally dpt gak upload gambar  setelah  2 hari mencuba (gigih kan ..muahahahaaaa)..nape ekk ssh sgt nak upload ...sejak format baru nie alahai rasanya wa dah bpuluh kali upload padam ,upload padan ada yg gmbarnya sekerat ,yg hitam semua.,yg btompok2....uwaaa tension nyer..baru jer dapat sket Vit R ...nak sapu rumah ...dah masalah nak upload lak...:((...

Sekarang kan demam arorakan rmh sana sini pakat duk mencuba ...so..wa pun try gak ler rasmi oven baru hikk..hikk..hikk ..xder alasan kek bantat yea (sndiri ckp heee)....ttgk rmh Kak Ina ,rmh CMG,n ramai lg lah ..mmg tergoda lah kan ..apalgi godek juga la walau pun ammar duk runtun kaki..nak suh dukung ...gigih berusaha....


gambar ada cacat sket kat bawah tue ntah nape ntah..cam apload x abih jer ..but inilah yg bulih pakai yg lain lg buruk... :(....
                                     
 belangnyer xder cntik sgt..n kaler pun ok2 ajer tp rasanya mmg sodapppp..... 


yg khas tuk anak dara nak kaler pink katanya nak wak bekal g skol..ikutkan ajer asalkan dia nak mkn..kan .
wa ambek resepi nie dari rmh Kak Ina KL...mintak halal  yea kakak semua wa CnP kat cini n tq kpd tuan punya resepi kerana berkongsi....

KEK BATIK ARORA

By : Cida

Bahan-bahan

  • 250 g mentega - akak guna butter mahal sebab bau dia lagi sedap
  • 100 gram gula castor
  • 1/2 cawan susu pekat manis 
  • 250 g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 5 jenis pewarna dan perisa(wa letak merah,coklat,hijau,n kuning)
  • 1 sudu teh ovelate ~ ita tambah

Cara-caranya
  • Panaskan oven pada suhu 160 ~ 180 C
  • Sediakan loyang ukuran 8 inc (akak guna loyang bulat berlubang)
  • Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
  • Satukan tepung gandum dan baking powder
  • Kemudian di ayak ~ ketepikan.  Dalam bekas mixer pukul mentega, ovelate dan gula sehingga kembang dan memutih.Gaul adunan rata .
  • Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati
  • Masukkan telur sebijik demi sebijik ( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu bijik lagi) hingga habis
  • Tutup mixer. Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi dan kaup balik hingga rata
  • Bahagikan adunan kepada 5 bahagian ikut pilihan masing-masing. Akak pilih oren, biru, coklat emulco, pandan paste dan merah.
  • Letakkan setiap bahagian dengan pilihan perisa dan warna yang disukai
  • Gaul adunan rata .Tompok-tompokkan  setiap warna dalam loyang hingga habis. Setiap tompokan 1 senduk (akak guna satu sudu)

  • Masukkan dalam oven, dan bakar dengan menggunakan api bawah selama 45minit ~ 1 jam. Atau sehingga kek telah di masak dengan sempurna

     

    2 ulasan:

    1. Salam Kak Wa.. wah cantiq kek akak.. mungkin masalah teknikallah kak.. samalah erma kadang malas nak n3 bab payah nak upload gambo.. aperpun erma tengok kek akak gebu n sedap.. tang kaler pink upun cantiq.. ader lagi blh join mkn time suam2 sedapni.. he he he

      BalasPadam
    2. aslmualaikum wawa.. slm kunjung bls n kenal2 .. akk tak cuba lagi kek ni.. lum ada kesempatan.. tgh buzy marking paper ujian .. nmpk sedap tu..

      BalasPadam