Menu berbuka hari nie.....pes time wat nie....selalu duk dgr n tgk owg len wat kan ..so hari nie saja ja try ...mmg sedap lah..selalu owg pakai daging yg ada lemak2 sket kan tp den wat nie pakai dging yg xder lemak coz..cik somi den tue idak la pulak makan lemak2 nie.....rasanya kalu pkai daging yg ada lemak tue manis sket kan...heee pas mkn lemak tue kang owg yg mkn pun btambah blemak yekkkk.....
mana daging ekkk ...tu ha ada kat bawah2 tue ..cari lah yea......
jom kita layan resepi ..nie den pakai resepi chef hanieliza yg pemes tue....w/pon tuan nya x kenal den halalkan yea ......
Bahan A
-500gm daging (d potong nipis)
-7 helai daun limau purut
-1 pokok daun ketumbar
-2 biji tomato(d potong 4)- wa x letak xder
-2 cwn air
-1 cawan air asam jawa(wa tambah limau kasturi wangi sket)
-3 sudu minyak masak
-garam gula secukup rasa)
Bahan B (dikisar)
-10 biji cili kering
-6 biji bwg merah
-3 ulas bwg putih
-1 1/2 inci halia
-3 btg serai
-1 1/2 inci lengkuas
-3 biji buah keras
- 1inci belacan (jika suka)
Cara:
- Panaskan minyak & tumis bahan yg d kisar td sehingga garing
- Masukkan daging dan biar hingga pecah minyak ..then masukkan air asam jawa..biar seketika kemudian masukkan air ...
- Sesuaikan rasa & tunggu hingga daging empuk kemudian masukkan daun limau purut n tomato ..
- Biarkan reneh hingga pekat & pecah minyak..angkat & hidang kan bersama daun ketumbar.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan