Selasa, 20 Oktober 2009

::HARI MENGEPAU::

Heeeeeeeeee...n3 again satu raound lagik.....tentera berdua nie belom bgn tp nmpk gaya cam nak bgn tur dah ada nie.....sorang dah pusing kanan sorang lg dah wat pusingan 360 darjah ..jap lg bgn la tue......n aktiviti menambah kan kerja ummi pun akan berjalan....aktiviti apa ???/// hah apa laei..meh sepahkan ghumah ........n meh main gaduh2...rutin harian diorg ler......
Semalam angin kus2 nak mengepau ttiba ja dtg .....sbb nya tepung pau tue dah lama gak betapa dlm gobok tue...so dalam kul 10 cam tue bila prebet bdua n Kepten (B) dah titun.....cik keptem yg belom besara nie pon masuk la markas n start mgodek tenet cari resepi kat My R la kan ...resepi CMG-ingat nak g ketuk2 kat ghumah dia tp bila masuk cari pau x jumpa tu yg cari kat MyR tue taip jer zappp..dah kuar sedap mak nak mcopy..... tenkiu n halal yea cik mat mmg sedap n gebus ........

kul 10 baru star m'uli dah siap uli satu prebet dah bgn ..yg kecik tu la..eeekk....eeekkkk..nak susu lak...ok sambil tue rilex jap tgk vampire kat tb tue...tp x der seram pun .......dah lena balik anto masuk bilik ..nak tggu 45 min doh nak naik wat inti dier..just guna kuah kari yg dah berapa ari duk mbeku dlm esbox tue tambah ayam n kentng sket...masak jer sampai kering pas 2 msuk dlm es box bg sejuk cepat sket... ...baru kejap jer eeekkkk...eeekkk..eekkkk dah bgn lagi..tggai jap... bg dia susu lg sambung tgk vampire jap.... dah lena cont. kejer lak...nak tgk gak ending vampire punya pasal bawak sumer2 g depan.......tgh duk wat 2 ttiba .....prapp..prapp...prappp ermmmm dah bgn duk kat sebelah dah.....adik2..naper tah smlm dier tdo x lelap..asik jaga ja....tu yg pau ummi kul 2 pg baru siap ..dia pun sibuk nak uli bg tepung seketui bg kayu roll tue ..nah main ler ttgh mlm 2...meh ambek resepi CMG nie compen sedap ....UNTUK DOH

240 g tepung "Hong Kong", guna tepung pau pun ok
1 camca teh "Double Acting" Baking Powder + 1/2 camca teh garam
1 camca teh yis
25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan dan kacau hingga gula larut)

UNTUK INTI:-
2 biji kentang, kupas dan potong dadu kecil2
1 biji bawang besar, dicincang halus
2 ulas bawang putih, dicincang halus
2 camca besar serbuk kari ikan
1 tin ikan tuna, hancurkan
1 cawan susu segar
1/2 camca teh minyak bijan (kalau suka)
1 tangkai daun kari, dihiris halus
1 tangkai daun sup, dihiris halus
Garam, gula dan air secukupnya

Cara-cara

  • Dalam satu bekas, masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis dan lemak sayur.
  • Gaul ramas hingga adunan berupa serbuk roti.
  • Masukkan air yg bercampur dgn cuka dan gula. Adun hingga menjadi doh yg lembut dan elastik (kurang lebih 15 minit, jika guna tangan dan 10 minit jika menggunakan mesin). Perap doh selama 45 minit.


UNTUK INTI:-

  • Panaskan minyak masak + minyak bijan dalam kuali dan tumis bawang putih, bawang besar dan daun kari hingga wangi.
  • Masukkan serbuk kari dan sedikit air. Masukkan kentang yg tlh didadu dan juga ikan tuna.
  • Tuang susu dan masukkan garam dan gula secukup rasa, masak dgn api perlahan hingga kentang empuk dan inti kering.
  • Masukkan cincangan daun sup, gaul rata, matikan api dan sejukkan.

Kemudian

  • Keluarkan doh dan tumbuk utk membuang angin. Bahagi kepala 10 bahagian, bulat2kan.
  • Ambil sebiji doh dan leperkan diatas tapak tgn, sudukan inti yg tlh sejuk tadi dan cantum doh sehingga menutupi inti.
  • Bulat2kan doh tadi dan letak diatas sekeping kertas (2inci x 2 inci) yg tlh disapu dgn lemak sayur.
  • Buat hingga habis dan susun dalam kukusan.
  • Perap pau kurang lebih 20 minit.
  • kukus pau tadi diatas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan sejukkan.
  • Untuk doh tadi boleh juga menggunakan bread maker, melalui setting utk doh. Masukkan kesemua bhn dan tekan setting utk doh dan tunggu hingga siap

nie lak roti sosej gulung tgk kat ghumah Kak Hana..cam bekenan jer..copy n wat pg td.... wat nyer 5 keping roti jer pas 2 kerat dua dapat 10 roti gulung kontot2 nie.....tp cik kakak makan sosej ajer cik adik lak makan roti ajer..alahai anak2.....

4 ulasan:

  1. Rajinnyer buat pau sendiri....kalau eynda beli yg frozen tu je hihi....

    BalasPadam
  2. Baru je pegi breakfast kt umah Ika makan pau... umah akak pon pau jugak ek... gebu2 belaka... nak jugakkk!

    BalasPadam
  3. Salam kak wawa,
    wa..hari mengepau. kak ika pun da buat. hi, bila la nak buat jugak ni.
    p/s: nak satu ketul..

    BalasPadam
  4. salam wawa...wah putih dan gebusss sungguh kueh pau mat gebu tu...

    BalasPadam