Khamis, 22 Oktober 2009

::CUCUK UDANG N IKAN KERAPU MASAK STIM::

Salam tengah malam.........

Uishhh sakit ati tul dari td m'upload xleh2...... nape tah....lembab jer.....sajer nak kongsikan bekpes kami ......kul 10 pagi baru bekpes ...sebabnya semalam kul 3 pg baru titun .......tu la sendiri cari nahas kan....siangnya waktu tidokan adik ermmm...dgn umminya sekali tido .....enak tul d buai mimpikan....so malam nya x leh titun la ..........hambek ko.....pas 2 kul pas bgn subuh apa laiiiieee..cik somi kita x keja ..jd sambung tido ler jawabnya.....sek bek cik somi x bising....tp kalu selalu alamat pedih ler tinga nie kena ceramah free..heh...hehh...heeehhh.........meh makan cucuq udang meh tp dah sejuk dah ler......pg td punyer....tp d sebabkan udang nya besau jd kita belah dua yea....kuang..kuang..kuang...
Tada........ikan kerapu stim..ala Kak Nor T'Ganu resepi asal dari Puan Dayang ..tp kan Kak Nor ...ada gak skip sket coz ada gak barang yg x der..tp cik somi kita ckp sedap...waaaahhhhhh..tenkiu banyak yea......mmg sedap rasa kelainan ngan susu tue.....suker sgt..bkn nak bodek yea tp mmg sedap... tuk kak nor x sempat anto dah abis ler kak......nanti kita wat len yea........mintak halal wa CnP wat rujukan nanti yea...

IKAN MASAK STIM
(From Puan Dayang n CnP dari ghumah Kak Nor)
1 ekor ikan segar ~ K.Nor guna ikan patin
2 batang serai (diketuk)
1/2 inci halia (diketuk)
1/2 inci lengkuas (diketuk)
3 ulas bwg putih (diketuk)
5-7 biji cili api (diketuk)
1 sb sos tiram
1/2 sb sos ikan
4 sb jus limau campur (limau nipis + limau kasturi)
4 sb susu cair
1 biji tomato (dibelah 4)
1 labu bwg besar (dihiris)
sedikit daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
sedikit garam
1-1½ liter air
sedikit cendawan dan bunga kobis~ K.Nor guna cendawan shitake dan tambahan sedikit carrot
1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
Cara
  • Didihkan air di dalam kuali. Masukkan serai, bawang putih, halia, cili api dan lengkuas. Kemudian masukkan ikan. Gunakan api sederhana.
  • Kemudian masukkan bawang besar, sos ikan, sos tiram, cili merah, cendawan, bunga kobis, daun sup dan daun bawang. Kacau dgn perlahan.
  • Akhir sekali, masukkan susu cair, jus limau, garam, tepung jagung dan tomato. Biarkan merendidih seketika. Tutup api, dan hidangkan

1 ulasan:

  1. Yummyyyy....yg eynda nampak apa tau....pinggan tu hihi...eynda berkenan la pinggan putih suci murni tak kira la bentuk cemana...memang berangan masuk rumah baru nanti nak buat koleksi :-)

    BalasPadam