Jumaat, 14 Ogos 2009

:: CISS!!!!! CISSS!!!!! CISSSS!!!!!! ::

Salam.....

Di hari yg nenong nie cam2 dlm pala otak nie...nak wat mcm2 tp Vit M 2 tsgtlah banyak......lagi pun poket pun cam nak kepek dah...so kena duk diam2 sat..ekekekekekkkkkkk.......malas nak kuaq g cucuk org ramai sgtttttttttttttttt..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ari 2 lalu g ghumah Kak Zura tgk ada cis kek yg ngancam jiwa raga 2 yg mbuat kan cek Wa nie meleleh jer nengok ...geremmm jerrrrr!!!!!...dah byk ari g beli barang tp bila nak wat ja... xjadi nak wat ja ada ja benda yg mnyobabkan ke tidakjadian cis ituuu...so ari nie.....camna pun wat nak jugak..walhal seumuq idup x penah Cek Wa nie wat cis kek tue.....try dulu la x jadi belakang kira ekkkkk.......

Setelah memerah keringat kat dapo tue....ceeewahhhhhhhhhhh..cam teruk sgt kan........... tadaaaaaaaaaaaaaaaaa...ni lah hasilnyaaaaaaaaaaaaaaa...tp kan x ler cantik pun coz cek Wa dah tbalik kan kek tue(memandai2 jer )....bawah ke atas ...so nmpak lah bawah nya cam kedut x sekata gitu...kurang tegang kan...lupa nak cucuk BOTOX..ekekekekekkkkk...ok la sedap la pes time wat kalu x jadi bulih dmaafkan yea dakkkkk!!!!!!
Meh tgk resepi kak zura (resepi asal dari Makcik Ros kat Japang tu )..tq yea cek Wa CnP jer yea....

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )

~4-5 keping slice cheese
~200 ml susu segar
~70 gram butter atau marjerin
~70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
~70 gram gula~4 biji telur saiz M
~beberapa titik esen vanila

Cara-cara
1) potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
2) kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair.
3) kacau sentiasa.
4) masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
5) asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
6) di dalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
7) akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
8) bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
9) hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.

Nie lak bf pagi td..ala2 wester gitu .....hah ambek ko ngan my mak skali jadi western,, sekali sekala.... kan mak kannnnnn......roti,sosej,jagung,fries n kacang panggang.......erkkkkk ALHAMDULILLAH....konyang dah..........

k layanzzzzzzzzzzzz

Tiada ulasan:

Catat Ulasan