ishhh lama benor kan..x main masak2...heeee...bcuti sakan nie...... masak tue masak jugak tp menu org lam pantang lah yea.....
apom yg x tsengeh dah d tutup ngan kelapa heeee.. :}
td petang saja la godek2 dapo tue..tgk semua brg ada jd mokcik pun try la wat apom beras nie tp yg x best nya x tersengeh la pulak ...menciiiii...masa 1st wat dulu
ada gak yg tsengeh tp kali nie langsung x...tp x kisah la x tsengeh pun janji tekstur dia lembut sgt2....agaknya tgn nie mmg kayu kot tue yg x menjadi tue..hikk..hikk:)....guaner....nak kena asah lg nie..tp xper xtsengeh pun dah abis...anto ke rmh my sis ....
resepi ambek kat ghumah anim.....anim lak amek dari azita....mintak izin copy yea....tq....
APAM BERAS CnP : azita kitchen
Bahan-bahan : (sya buat 1/2 adunan jer)
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras1 cawan brown sugar
3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
Kelapa parut digaul dengan sedikit garam (akak tak guna pun...)
Bahan-bahan : (sya buat 1/2 adunan jer)
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras1 cawan brown sugar
3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
Kelapa parut digaul dengan sedikit garam (akak tak guna pun...)
Cara-cara :
1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus).
2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.
4. Selepas itu, masukkan bahan cecair tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Perap selama 3 jam.
6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
8. Kaut sedikit adunan ke dalam mangkuk kecil. Masukkan beberapa titik pewarna yang digemari dan kacau rata2.
9. Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
10. Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.
Salam kunjungan.. sedapnye kueh tu.. thanks 4 sharing resepi..
BalasPadam