Khamis, 23 Disember 2010

::Laksam Jantung Hatiku::-heee hentam jer la labu....

Salam hari jumaat....

lama sgguh xder bersiaran kat cni...nak kata sibuk sgt xder lak..tp tu la bila vitR dah xder nie..cam 2 la kan walaupun hari 2 kena telan vit2 2 xder pun rajin2 gak......bab2 masak memasak lg la... buat apa yg ado jer kadang bila tgk rumah geng2 blogger nie tayang macam2 tingin gak nak buatnya...tp xder sapa lak nak mkn ..nak harapkan mokcik sensorang ..baik x yah..mkn sorang xsedap...jawabnya g jer kedai Pak Lah kat depan nie tapau sebungkus mkn bertiga..opppppsss berempat....heeeee...malas ya ampunnn....kanak2 berdua nie lg lagi bg jer nasi ayam dah settle padahal nak wat nasi ayam 2 bkn nya ssh pun tu pun beli hgak..ha..ha..ha..melampau tahap gaban ..ultraman..tomatoman dah nie....

tp semalam tingin lak nak mkn laksam nie...so pg semalam awai2 lg dah g kedai cari ikan n bahan2 dia..heee ari tue dah beli xsedap pung..cair jer kuah dia isi dia pun cam x masak jer rasa tepung lagi...mmg x puaih ati tul ...so smlm dah siap2 wat kuahnya tp x letak santan lg ..pg td baru masukkan santan ..errmmm baru besh....mmg lemak tul sebiji kelapa ..ha..ha..ambek ko....nahas la minggu depan mokcik nak jumpa jumpa doc jenuh lak kalu BP tetiba mencacak naik...x per kot sekali sekala....

yummm...yummmm...


wa kalu wat mmg pakai resepi nie...dari Yani@myresipi.com.... tenkiu yea kak yani mmg sedap lah ....mintak halal yea wa kongsi resepi nyer tp biasa la kan nak jugak edit nak ikut tekak kita kan..nak harap resepi sendiri heee..xdernyer...pa pun terima kasih daun keladi...


utk isi
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

isi laksam

Kuah:
-Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh (wa letak 9 ekor ikan )
-Sdkt halia (wa letak2 inci halia)
-Sdkt bwg putih (3 biji bawang putih)
-Sdkt bwg merah/besar ( 1 biji bawang besar )
-Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
-Santan (1 biji kelapa)
-Asam keping
-Sdkt garam
-Sedikit gula merah/gula


Bahan ulam
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)

Cili:
cili merah
belacan
garam
limau

Cara-cara

Cara buat laksam:
  1. Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
  3. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk kuah:

  1. kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
  2. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Cili:

  1. cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
dah ambek resepi jom makan Bismillah ramai2 yea...tp mokcik jer la yg kenyang kat cni...heeeeee

sila...sila...sila makan

3 ulasan:

  1. Ayyo laksam...faveretku jua..tp kat sini kuterpaksa makan sama spageti aja.hehehe

    BalasPadam
  2. salam wawa..kenapa lama tak update blog ek?
    sibuk ker?

    BalasPadam
  3. Salam, saya memang peminat no : 1 Laksam, tapi selalu beli aje, tak tahu buat. Tapi sekarang dah tahu boleh la buat. Saya minta izin ambil resipi ya. Nanti datang PATYSKITCHEN tenguk hasilnya.

    BalasPadam