Selasa, 11 Mei 2010

::LAKSAM AGAINNNNT::

SALAM....


hu..hu. hu gambo blur jer ambek ngan hp jer miss cam i rosak...xkisah la kan nak wat camner dah nak rosak ....
halo..halo..halo...adoiiiii..org len yg peknen den pulak yg sibuk ngidam...ttiba ja cam tingin lak nak kn laksam..tp duk konpius nak wat laksam ker laksa...tanya big bos....nampaknya lebih memihak kat laksam ..so jadi l;ah laksam nie.....puaih aiii makan ..kalu beli sikit jer pas 2 makan x leh nak ulang2...nie bila wat sendiri perrrghhhh suka ati den la kan tgh malam pun jadi (hirup kuah aja)...ekekekekekk..tu yg bangun pg td cam nengong jer......sape2 nak wat sendiri ekkk..makan sedap tp bab nak ngukus tue yg x tahan ...tp dah mkn buat jer la.....keh ...ambek resepi nie yea...den pun guna resepi nie mmg sesuai la ngan tekak den n family...layannnnnzzzz



....resepi ni ambek dari puan yani (myResepi) mmg sedap terima kasih mintak halal yea...


Bahan-bahan ( 2-3 orang ) (utk laksam nya)

  • 3 cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4 cwn air suam

>>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
    timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)

>>cili:

  • cili merah
  • belacan
  • garam
  • limau

Cara buat laksam:

  1. Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat.
  2. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
    Bila dah masak, keluarkan.
  3. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk kuah:

  1. kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Untuk cili:

  1. cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

1 ulasan:

  1. salam wawa..lamanya tak dengar cerita..akak tak pernah nak buat laksam..beli ajer lagi sonang..

    BalasPadam