Jumaat, 30 April 2010

::LEPAT,CHAR KOEY TEOW N DONUT::

hai..hai.haiiiiiiiiii

kabare ...waras ngakk...ttiba ngomong kayak indon .......hari ada mood nak m'update blog nie...selalu tue malas jer ...nak buks ptg ujan ribut petir nak wat mlm banyak hal lak.....xpa just nak share ngan korang jer.... tp bkn ari nyer menu ekkk... dua tiga hari yg lopaih...heeeeeeeeeee
tadaaa..lepat pisang den...xpenah seumoq idup wat sendiri selalu kalu wat mak den dah siap2 bancuh ..den tulung bungkus jer 2 pun kadang jer yg selalu nya den ngapp jer..kali nie wat sendiri ...sebabnya pisang emas tue dah monopos tahap gaban dah ...kulit pun dah itam dah...jd utk menyelamatkan telinga den dari tbako kena smash ..sbb x makan mbazir buah jer lepat nie ler penyelamat .....anak teruna tue suker lak ..kakak mmg x layan ler......
benornya dah lama tingin nak mkn char koey teow nie....nak ajak bozzz kejer lak ...malas aaarrrr nak kaco...so nak mkn ekkk wat sendiri ler ...bagus gak suka ati den ler nak udang ker..nak telor lebih ker ..nak toge lebih ker ...sendiri wat sendiri bayo..heeeeeeeeeee..
tp yg frustnyer..bila bozz dah tgk...ayat yg kuar " lorrr u dah buat ke ..i baru jer duk igt td nak ajak u makan char koey teow kat luar..dah u masak xjd ler mkn luar..." ..........nape lah x ckp senbelom i masakkkkkkkkkk................nie dah siap baru ckp....errrrrmmm apa pun bozzz i tambah 2 pinggan yea.
"ishhh sedap la x penah i makan sesedap nie"... ayat ampu ekkk .."lepas nie xyah makan luar dah yea...."....makna nya sedap la bini dia masak hikk.hikkk...hikkk..perasaan... tul x....benor nyer dah lapo tue xkisah la kan sedap ke idakk...ekekekekekekkkkk......heeeeee..
yg nie permintaan kakak...sibuk bgn pagi nak g skoll kelmarin nak donut..g cari kat kedai ..xder lak...so wat la tuk dia...dekat 8 biji dia sorang jer.....pakai resepi dari ummiaffaf..tq yea ...sedap tul gebus jer..resepi nanti ekk nak kuar dah nie...nti den tempekkk..kat bawah nie....adois... minta halal resepi yea..
DONUT SURIA
By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net
Bahan A
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
  • 3 sudu besar gula caster
  • ** I like this count of threes....senang ingat!!!!

Bahan B

  • 200ml air suam (wa letak 100 ml air ,100 ml susu segar--derhaka seket hasil nya pun sedap)
  • 2 sudu teh instant yeast
  • => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.

Kaedah penyediaan

  1. Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A.Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
  2. Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.
  3. Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
  4. Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
  5. Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan