Khamis, 30 April 2009

::ACARA MKN TUK NAIK KAN BUDGET COMPANY::

***Farewell Party Tuk Mr Jimmy @ Zaimi***

HALO..HALO...
Nak cita lagik nie...semlm..ada makn free lagik ngan kaki n tgn MALAKOFF ler...saja nak perabih dwet company.....benornya slh sorang staff ganti dah nak balik hari nie...so smlm saja la wat farewell party kat dia..(jeles ler ngan dia dah bulih balik..dah balik sure post kat Lumut lagik) kita org nie kalu blik xto mana nak dcampak..kalu kat Tanjung Bin uwaaa...xnak..xnak...nak duk Manjung jugak...tp kalu dcampak ker Prai ok gak aku sanggup...heeeeee (negori aku ..yang dah dtawan DAP...xda politik tau saja gatai nak tulih...)

Kita org makan kat MAATHA'AM TURKI al BUSTAN...restoran Turki (maatha'am -restoren la..ejaan betui ke x ntah lah..janji bunyi cam sama ja)...restoran nie dkt ja sebelah ghumah aku...duk atas ghumah pun nmpak....mknan.... sedappppp....

Ni la bgunan ghumah aku ...tgkat 7 nuuuu...kalu mai time ghibut...bunyi angin ja wat aku xtiton mlm....
Anak2 sapa nie....tgk anak aku xcited lobih..sampai jatuh2...balik ja kena basuh balik...biasa la jumpa geng dia....irfan ngan irdina mmg kena angin la....naseb duk joh kalu dkt mau dia x blik ghumah..kang jadik anak angkat Maksik AYU lak...

Ni restoran itewwww.....kocik jer coz diorg kat cni suka tapau wak balik ...senang kan mkn kat ghumah nak tgolek ka nak tbungkang ke..lantak lah...heeeeeee

Mixed platter...sumer ada..nama pun mixed..lombu, kambing, ayam fries,kabab ...sayuran dia tomato bawang n.. daun2 apa tah....

Ni humus..kacang kuda yg dah blend or kisar ......cicah ngan roti..

Yg ni xto nama dia mcm2 rasa ada.... yg gulung panjang2 grape leaves dlm dia ada cam nasi n rasa dia msam2..tp tuk tekak aku nie xjln la...


Minuman biasa la sky juice..he..he..manggo ada oren ada..mintak ja..air tin pun ada...yg behnya jus dia mmg pekat tarak campuq air maaaaa......bak kata Arwah A.R TOMPEL..PEKAT...... MELEKAT.....(ALFATIHAH TUK DIA ...aku mmg suka lawak dia w/pun cam kasor jer tp aku bulih gelak smpai keras perut tuuuu....)

Bismillah....


Ibu masih bgosip?????....xlah....tgk anak2 2....habih ker makan nanti...


Yg ni...BURRRRTTTTT....konyang tgk licin.....sumer perut dah kedepan....ekekekekk yg pasti sumer yg dtg balik dgn ati yg amat gumbira....

GENDANG GENDUT TALI KECAPI
KENYANG PERUT SUKA ATI

CUKUP SAHAJA SAMPAI DISINI
ESOK LUSA AKU TULIH LAGI
layanzzzzzz........

(sowey yea ...sumer2 gmbo joh2...xda zoom ke muka...takot nampak jerawat batu....)

::G MERAYAP::


Salam jumpa lgik yea...
Banyak ari gak x menulis nie...bkn apa tenet nie ........musti korang dah busan kan asyik pasai tenet aku yg lembab nie jer kan..nak wat lagu mana dah tumpang tenet org cam gitu la(.nama pun free) sabo..sabo..xceli laling cuti jd mmg la xbrapa nak lekat kat ghumah..almaklumlah masing dah busan mgadap dinding ghumah nie n dinding opis aku ituuuuu..(aku dah busan ..aku dah busan..aku dah busaaaaaannnn...ada kaitan dak...)..jd g merayap jap isi perut...ha.ha..ha...

grill ciken

x ingat ler nama nya... daging kebab jer ngan nasi planta kot rasa cam planta ja


sama gak grill ciken yg nie hot sket (nama ja hot padahai x podaih pun...tahap kepedasan arab nie xleh lawan kita...rasa tomato ja ....rasa cam nak wak sos cili sndiri ja)
ni lak puree...sedap lombut jer adik suker aku tapau wak balik hee..heee..lenkali kalu nak g mkn luaq pastikan wak plastik bulih tapau roti free...buruk perangai dak...dah mmg kita bayaqkan.....


ni ikan temenung taucu..gaya malas masak

burger ni yg ari tu nyer..daging sendirik wat

layan jer ekkk...

Ni menu hari nie laksa lagik sowey yea....Syed balik ari 2 kirim laksa..so ari ni wat lagik ler...hua..ha..ha..nape ingat duk Q8 xda laksa ker..wakakakak...ni sepecial kes import maaa....bunga kantan n kesum KAK AYU bg..2 yg sayang tuuuuu muah sket..nak anto tp laling KAK AYU x keja sok......nanti set date btui2 yea.... Mlm lak tgk kat esbox ada plum....ada epal...ada anggur ijau...n tembikai...yg duk sengeh ja..ambik putun2 buh yogud...n lemon juice sket gaul n masuk tekak aku nie......buh kacang sket n eskrimmm......heeeeee sodap gakkkk...

cukup tuk ahri nie kepala dah nenong nie dah kui 4pg x titon lagik sat g kul 5.30 nak bgn lagik ...k ...boboi

Ahad, 26 April 2009

::LAPTOP::

Salam kembali....

Laptop aku xto apa yg berat sgt..lambat gila kalu buka apa2, elok la kawan lak ngan tenet yg memang dah tenat kat cni ni..uishh tensuon aku....Semalam nak skype lak xleh...dgn anti virus yg dah xpired...hushhh...mcm2 ado.....

Nak m'upload mee @ speggt aku ni pun brejam...nie tgk kat ghumah Kak Yatie la nie.....cam syok jer mee rebus 2..aku pun wat ler jugak wat mlm n jadi pg smlm nya bekfas...sedap pakai resepi Che Iza MyR..tQ yea...

Ada lg udang dlm esbox 2 yg sedang membeku kan diri so utk bekal laling g keja mlm... ni lah jadinya....tanya nak msk apa udang 2...jawapan yg agak cepat tuk hari nie KARI..cam xcaya laling mintak KARI coz laling xlayan sgt kari binik dia ja yg antu kari...soklan yg sama aku ulang 3x kot2 salah ckp ker hua..hua...nmpaknya pendgran aku ok lg mmg dia mintak kari...lawak giles...tgelak aku sensorang..tgh masak pun pikir lg...nape ekk..ttiba jadi mat kari lak...kuang..kuang...xpa apa2 pun asai mkn ok la 2....

My paberet nie....sejukkan pas yumm..yumm. sedap bangat..tp xdan nak tggu sejuk lambat daaaa...buh ja es kiub 5 ketui....wallah sedap n nyaman jer mulut aku nie m'yumm..yumm...

layanzzzzz.......

Jumaat, 24 April 2009

::DEMAM KOREA::

***KIMCHI ??????***

Salam...

Camner tajuk leh caya x...ha..ha...dah duk cni siang mlm asyik duk layan mek2 n mat2 yg bermata sepet kat KBS WORLD 2 aku pun dah cam tingin ssgt nak wat Kimchi ni..sbb heran gak asai makan ja musti ada kimchi nie sedap sgt ker...masa kat Msia xda la aku layan sgt cita korea nie ada la 2 3 cita ..2 pun yg beh2 gilos..mai cni cita lawak budus dia pun aku layanzzz gak...

So cita pasai kimchi nie dah lama aku myimpan hasrat yg dah bbuku2 kat atie nie...karang aku wat xsedap xkan nak bg kak bin mkn..kan...... tah camner hari 2 g Sultan gatai ja tgn aku p ambik kubih cina tue....dah brapa ari simpan dlm esbox 2..so smlm dgn bsemangat aku wat gak... mmula 2 rendam ngan air garam..aku ambik resepi nie kat CIK RAMLAH kat myR 2 n ciplak sker idea dr Maangchi Channel kat utube 2.

DAH RENDAM 4 JAM ..by d tme nak wat sambai dia laling sudah balik daa...saja aku xmo bgtau dia kalu xjadi bising ...mau berapi tinga aku nie...so simpan dlm esbox dulu ..td thari baru wat...rupa cam dah ada rasa tah..xceli xto camna rasa dia...kalu tgk dlm u tube 2 kata simpan kat luaq semalam sok dia jd cam masam cket...baru buh esbox...tp td cam xsabo jer masak sket..bg laling mkn dia xckp apapun..pas2 ptg td dia tanya "tomyam td ada lg dak"...hah mana mai tomyam lak..dia kata 2 sayuq td 2..aku nie nak tgelak rasa cam nak pecah perut...tp tahan ja dpn dia....jadi KIMXCHI AKU NIE JD KE IDAK...DR STEW KIMCHI JADI TOMYAM... MOEKEKEKKKK.....ada sesapa nak tulung x...tp kan not bad jugak rasa dia cam nak manis... pedas..kalu biaq esok maybe rasa masam sket kan...maksud dia bulih mkn ler...


ada cam ghupa stew Kimchi dakkk..ker tomyam....

ikan bakaq nie cicah ngan air asam....wallah..sodap walau pun bakaq atas pan jer...

Nie lak paberet laling..kangkung belachan..heeeeeeeeeeee..layanzzzzz jer

::MASAK JINTAN::

Sowey yea kak ida lambat ..asai mai dpn benda nih ada ja yg dtg mggoda ...xleh tgk org duk senang...

bahan2:

500g hati/ayam/daging
sedikit garam n kunyit

bahan untuk d blend
3 sudu cili mesin
3 sudu besar jintan manis
3 sudu besar jintan putih
1 biji biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci halia
sedikit garam

2 sudu gula(ikut citarasa nak tambah pun bulih nak kurangkan pun bulih)
3 sudu kicap

cara2:

  • gaulkan hati/daging /ayam bersamakunyit n garam
  • goreng sampai 3/4 masak(kalu biar garing sket sedap juga)
  • angkat n toskan
  • buang sedikit minyak tinggal kan agak2 dlm 4,5 sudu masukkan bahan yg d blen td goreng dalam 5 minit agak2 kering masukkan hati/ayam/daging td....masukkan gula goreng sampai garing sket masukkan...daun bawang

dah bulih makan..senang jer...

Rabu, 22 April 2009

::FENIN2::


Salam....
Adeii ..... fenin la nak kasik apa ekkk...sbnornya skrg nih tgh kumpul brg nak blik cuti nie...nak gak kasi apa2 kat family...(kalu xkasi pun diorg xkisah janji bulih balik)...tp aku la cam xsampai ati lak..xceli brg cni ngan Msia sama jer sumer org pakai baju kan...penat dah duk pusing FAHAHEEL 2.. xda ketusan lagik..tp nak beli tuk sumer senget lak lak yea la anak buah saja dah 30 ..cucu ada satu(waaaa dah tua aku nie..dah ada cucu...cucu aku lagi tua dari anak aku c Qayyim nie....)adik bradik dah 16(8 jer tambah ipar duai)......belah laling ramai gak...fenin2..beli kueh arab jer ler...

Dalam fenin masak tetap masak ..menu ari nie....wat nasi tomato jer..tanya laling smlm nak nasi minyak ker nasi tomato...jawapan nasi tomato...suker beno ngan nasi nie....

Ni daging masak merah tp kan yg peliknya dging nih cam itam n keras sket tau..tp freshnyer...nak kata daging kobau kat cni mana da kobau...dging lombu ..ntah la pesaan aku cam len ja..agaknya org 2 dah bg daging jamal kot...sbno nyer tokak aku ni xpenah terima jamal ni..dolu masa arwah ayah beli mmg aku xsentuh pun......hu..hu.. masa duk rebuih (dari semalam tau .ari ni baru lembut..2 yg pelik 2) bau dia cam kuat sket...xcam bau daging lombu...aku nie cam xsanggup la nak mkn sebab tgk jamal 2 cam ayu jer ngan bulu mata dia yg tobai n melentik 2 yg amat2 lah mgoda 2..harap2 bkn ler yea coz aku dah blasah jugak sayang la sapa nak mkn....larat ker laling sorang nak tibai.....

Nilak my peberet ati n pedal masak jintam..ni MIL punya resepi ..dia wat masa aku dlm pantang adik..mmg sedap..ratah saja pun sodap..xpun gaul dlm nasi putih masa2 panas2 tue..mmg nikmat

layanzzzz....nak resepi ker sok aku post leh x.....mata nie cam nak kena togkat lak..dah banyak syaitan durjana yg duk bgantung nih.....

Isnin, 20 April 2009

::MAKAN FREE LAGIK::

***Alhamdulillah Murah Rezeki***

Salam....

Semalam ada besday party lagik....murah rezeki kami dapat makan free lagik..HEPY BESDAY TUK BESDAY GILR..... ANIS yg tomei ngan rambut dia yg panjang 2...bila agaknya umaira nak brambut pnjang cam g 2..(ummi asyik getu ja he..he...)..rumahnya xjoh pown bwg ghumah aku jer...anak dara cik Sabri N cik Ema ...cik ema len kali nak wat besday bgtau la sian Anis xdpt adiah antie ni xto tup2 kul 6 laling cal suh g umah bwh lepas mgrib ada mkn2... hah tggang langgang aku nak siap kan hulubalang bdua nih sampai tuan ghumah mai turut kat ghumah lah.tahap lembab gak ler..tp aku cepat sket dari tenet yg selalu mbuatkan aku penat mnunggu...utang dulu ya Anis adiahnya ...geng MALAKOFF jugak....aku ngan ank2 ja yg p laling keja mlm....Layan jer apa yg sempat aku prappp.....pkai hp jer malas nak wak mis canon 2 cam semak ja....

Kek tuk besday girl 2...cam penah tgk ja kek nih.....rasanya dari kedai yg sama nih

ini ker besday girl 2..heeee ni mommy dier...kecik jer orgnya cam anak dara lg tp anak dah 3..heeee..(ema bukan kutuk nih...)

Ni lah bday girl 2...amboi antie tau la sonok senyum sampai telinga yea...eppy besday yg ke 6 Miss Anis.......

Sila lah yea wat cam ghumah sendirik...walaupun tau ni ghumah org kan..layannnzzz

Bihun jer ekkkk....kuah nya lupa nak prappp lak...kuah sup jer yg beh nya byk isi daging 2...errrrmmmm sodap ....layanzzzz

::MENU MASA BUJANG::

***Sup LagiK***
Salam ...

Tenet wat hal lagik..ni bkn cam kekura dah ...lagik truk dari kekura..tau x ada satu binatang nih...apa nama aku x hengat la...mmg lambat tul.... nak angkat kaki pown lmbat sesangat...tenet semalam n ari ni n ari2 sebelum nih cam gitu la gaya nya...mau kalu nak buka satu page aku bulih g dapoq basuh pinggan satu sinki 2 dia x abih buka lg pown...myampah sggoh..
Ni la menu thari smlm....nasi goreng ikan masin.....dah laling minta wat so wat kan ler kat dia...kalu xwat kang mrjuk lak ( kang kena lak posa seminggu..moekekekkek...)

Ni lak menu tgh ari td ingat nak wat bihun sup aja...pas 2 laling kata nak mkn ngan nasi...cam sedap ja katanya..dia tingat masa mkn kat Damansara kot..ada satu kedai ni wat nasi makan ngan sup pas 2 buh sambai kicap tu....tp aku xpenah la rasa laling cita ja..... sbb dulu dia slalu turun KL masa bujang2...... masa 2 tgh duk mgayat sapa tah.........(wak2 2 xjumpa cik adik dia ni lgik)....So aku pun wat ler camna laling cita..kot2 selalu mkn masa date xto la..he..he.... kenangan 2 (sowey yea Mr Yusmin)

Ni lak sambai kicap makan ngan sup...pas wak lak tolor goreng biuh taucu nih....buluh gak mkn ngan sambai 2... kiar ok lah tuk lunch ngan bekai laling g keja malam nie




Layanzzzz ok .....walaupun aku nih angin tahap apa tah la nih...kejap ilang kejap ada tenet mmg dah tenat sesangat nih..dari kul 9 td sampai kul 12 baru nak abih.....kang ada yg kena kung fu panda nih....

Sabtu, 18 April 2009

::TERINGIN LA PULAK::

***Kurma Telor***


Salam..

Errmmm..dah dekat seminggu aku x Skype ngan my mom kat kg..bkn x igt tah apasai tah tenet kat kg tu cam nengong jer...xleh nak contact..bila buka bulih on9 asai nak connet jer..ilang...uiii...berapi dah aku kat cni....apasai tah ....mencabar kesabaran lgik nih. .cam rugi jer bayo kat TM Net nih dah la mahei....dah la time ngajo my hulubalang pun berapi jugak ....uishhh...sabo jer....

Naseb smlm bulih ..bila skype jer bkn tanya mak chat ker..soklan nya ari nie msk ape ekkk...kurang ajor tul kan wa.ha.ha.haaaaa..masalahnya kalu aku xtanya..sure diorg karang mcm2 wat aku mleleh jer...kalu tanya my mom 2 jwpan cam jujur sket aaaa...dia kalu msk sedap pun dia ckp alah masak biasa2 jer...hi..hi... yea la takut lak anak dia tingin heeeee....kalu tanya my sis or my nis errrrmmm jawab dia tmengkelan la aku kat cni...kureng asem kan...heee xpa xda la aku meroyan pown kat cni ...

Layanzzzz jer...

::CIK NAH::

***Poskad Ker***


NI ADIAH TUK CIK SHARHANAH,,TQ YEA..SELAMA NIH BTUNGKUS LUMUS NGAJO AKU YANG AGAK KURANG KECERDIKAN DALAM HAL BLOG MBLOG NIH....HEEEEE...GMBO NIH AMBIK SNDIRI TAU.... N KALU ADA SESAPA YG BERKENAN SILA KAN YEA...

Jumaat, 17 April 2009

::JOM KITA KONGSI::

***SURAT DARI SETAN UNTUK MU***

Salam..

Aku dpt email ni dari Cik Sharhanah ..so mari kita kongsi bersama .....

Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktiviti harianmu. Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu . Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan "Bismillah" sebelum memulai santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isha sebelum berangkat ketempat tidurmu.

Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak merubah cara hidupmu. Hai Bodoh, Kamu millikku. Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama, dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu . Malah aku masih membencimu, karena aku benci Allah.Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah. Dia sudah mencampakkan aku dari surga, dan aku akan tetap memanfaatkanmu sepanjang masa untuk mebalaskannya Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana untukmu dihari depan. Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku, dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka.

Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH Aku benar-benar berterimakasih padamu, karena aku sudah menunjukkan kepada NYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita jalani .

Kita nonton film lucah bersama, memaki orang, mencuri, berbohong, munafik, makan sekenyang-kenyangya, bergosip, menghakimi orang, menghujam orang dari belakang, Tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk. TENTUNYA kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja. Ayuhlah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya. Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita. Ini hanya merupakansurat penghargaanku untuk mu. Aku ingin mengucapkan 'TERIMAKASIH' kerana sudah mengizinkanku memanfaatkan hampir semua masa hidupmu. Kamu memang sangat mudah dibodohi, aku menertawakanmu. Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa. Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu. Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda.

Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana berbuat dosa. Yang perlu kau lakukan adalah sex bebas, mabuk-mabukan, berbohong, berjudi, bergosip, dan hiduplah se-egois mungkin.buatlah sehingga org benci pd kau. Baiklah, aku persilakan kau bergerak sekarang. Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggoda mu lagi. Jika kau cukup cerdas, kau akan lari sembunyi, dan bertaubat atas dosa-dosamu. Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit. Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap melakukan dosa, sepertinya memang agak aneh. Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu. Hanya saja kau harus menjadi orng tolol yang lebih baik dimata ALLAH.

Catatan : Jika kau benar2 menyayangiku , kau tak akan fwdkan surat ini pada siapapun.

::BETIK OH BETIK::

***Kari Lagik***

Salam ...

Semalam malas benor nak m'upload..tenet lembab ngalah kan kekura..adeiii...tensuon....dari pg duk melingkaq ja dpn tv 2..bknnya tgk cita pun..saja duk ygolek kat c2..smbil duk tggu anak dara n teruna duk tgk cita chipmunk 2...dah naik cemuih aku nengok, dah bpuluh kali depa duk mintak pasang...c kakak dah pndai pasang sndiri kejap2 dia pasang....nak larang pun sian lak dah la xda kawan hah..kawan jer ngan cipmunk 2....jgn kamu lak jadi chipmunk 2 udah lerrr... mua...haha..ha.. x beik ummi ni kan.....

D ah petang baru masuk opis aku 2...ari 2 ada beli betik (hu..hu..kat cni kena beli kalu kat kg petik ja)..0.548kd....mahei weiii...(saja jer aku beli dah boring ngadap kobih 2...).Betik 2 aku wat kari ngan ayam..(yummi2 sedap bangat....resepi my mom...cam wat kari biasa ja) selalu my mom wat kari ayam rampai ngan betik ..aku lak wat kari betik rampainya ayam he..he..bulih gitu ..sebabnya nak mkn betik 2 ja ayam dah biasa kan just bg ada rasa ayam sket ....pas2 balance 2 aku kerabu betik AKA somtam gitue....camna la bdn aku x mgembang bagai...he..he........Senang jer kari nie sumer org reti wat kan...

Somtam nih masa kat uitm arau dulu pantang jumpa ..sedap sggoh...tp kena cari kat pasar malam kat Kangar ..dkt Stadium 2...kalu member2 nak g itu yg kitaorg pesan...xtau la org len aku main ratah cam gitu ja...resepinya ambik kat MyR..(dari chef yani ler.. TQ)



Rabu, 15 April 2009

::TQ KAK FIZA::

Heeeeeeeeee...K Fiza tq yea..i pun luv ur blog gak....nati (ngan muka xmalu nih)..bg lg ekkk...

[award+dr+farah.gif]

[award+dr+teha.gif]

Selasa, 14 April 2009

::TAG DARI KAK FIZA::

***Inilah Permata Hatiku***


video

Salam..

Dah lama dpt nie dari Kak Fiza..baru ari nie dpt wat coz baru dpt nak upload dari laling nyer fai...dah brapa hari duk peram kat dlm ghumah kalu tapai dah lama abih.....ishhh sedap gak dapat makam tapai kan....So inilah anakanda yg first lahir dari cinta kami berdua..wallah......heeeeeeeeee

1. Letakkan gambar anak yg baru lahir..Gambar kalau boleh mestilah yg masih dalam wad maknanya gambar anak hari yg PERTAMA.

Langgar arahan sket yea..xbuh gambo buh video lak ..saja jer asyik gambo ja kan...layanzzz.inilah video first lepas umaira kuar dari incubator 2..mmg betul2 dlm wad nih...jadi abbi dia ambik vidoe nih nak tunjuk ler kat tok, opah n atuk ,nenek n sumer2 la yg sedang menanti dia kat ghumah..yea la sejak kuar dr perut aku sapa pown xleh tgk melainkan ummi n abbi dia..n mak n kak2 angkat n doc dia kat sepital 2...so sumer org ttgu2 nak tgk dia..dan aku xpayah nak jaga dia sangat coz kak n mak angkat dia yg uruskan dia selama sebulan 2...sian anak ummi nie...tgk minum pun pakai shrink ja..coz dia x larat nak isap tetek ....masa nih dia dah bulih bagi pakai baju baru la chantik anak ummi kalu x dgn pampers dia yg sampai kedada 2l ..itulah jadi baju tdo dia siang mlm....masa nih berat dia dah 1.7 kg...

2.Letakkan butir ini:

Nama penuh: Irdina Hani Umaira Binti Fairos Nama Panggilan: umaira jer kekadang kak long Jantina: Ggirl ler... Tarikh Lahir: 04-10-2005 @ 02.20pg Tempat Lahir: Hospital Seberang Jaya Berat Lahir: 1.12kg(kecik sesangat..besor botol mineral 1liter 2 jer...sadey tgk) Kelahiran: Potongan perut ku...parut x ilang...

3. Harapan korang pada anak ni. Jadi ape besar nanti n KENAPA?

Harapan aku musti nak tgk dia mbeso dgn jayanya...dan berjaya dlm hidup dia d dunia n akhirat...dan jadi anak yg solehah supaya dia bulih mendoakan aku n abbi dia nati.. dia ni suka sgt aksi2 lasak nie... aku suka gak dia jadi ahli sukan ..lumba lari ker..kalu nak tanya dia nak jadi apa beso nnati sure dia blasah jer kan..mana tau beza pa lg..baru 3 tn lobih tp masa dia kena admitted dulu..saja la aku tanya dia..umaira nak jadi apa nanti....tau dia jawab apa ..nak jadi dokter..errmm not bad tkejut monkey gak kami sapa ekkk ajor dia...agaknya sbb duk tgk dokter ari2 ttiba dia jawab gituu...ok ummi suker tp syarat dia kena tau agama jugak yea..dah jd dokter nati bulih la rawat ummi n abbi .....bila tau bab agama senang doakan ummi n abbi....kkk

TAGS seteruznya zooommm terbang g..... ghrmah maksik ct, ghumah maksik zaza ghumah maksik ela... sila la yea.... kalu dah penah dpt abai kan yea.....

::WINDUNYER::

***Mee????***
Salam
Semalam dpt mail dari Doha....dari (kak ida)kakak yg ku windui mskan dia...(dia pun aku windu gak)...kalu dia masak lemak cili padi udang tempoyak mau nangis ...beh giler....(siap brebut ngan laling)..skrg dia kat Doha..hb dia dh keja sana ...
Masa aku bgtau dia nak mai cni dia cam sadey ja tup2 dia pun g ober c gak ..yea lah kitaorg duk sebelah rmh ja..kuar pintu aku nampak pintu dia...bes pren la...anak2 aku pun bulih macuk ler ngan anak2 dia mmg satu geng lah..(bukan geng pengembaraan ipin ngan upin yea).. Danial ...Ain..Ainur...dan .....yg kecik 2 aku slalu lupe (sowey yea kak ida nati wa recall blik memory 2...cpu dah ngok ngek)......n slalu la aku dpt bekfas ker lunch..dpt diner..mmg beh lah....dia la yg ajaq aku wat puding 2 sampai mai tunjuk kat ghumah...suker ati aku..berbunga2 (truk x aku...kehh..kehhh tima kacih yea)...ntah bila la nak jumpa lagik....adakah aku akan ke Doha??????????...wil c...(kena ampu laling lobih sket nih)....

Ari nie dapo aku berasap pg jer...aku wat mee/speggt kuah..gara2 tgk kat ghumah dak farah la nie....aku pun blasah ja resepii sendiri biasa la campak mencampak...tp xda la baling membaling kang aku lak yg kena baling dekkk laling...ekekekeeekk....bahan2 ni apa yg ada dlm esbox aku jer......



Bahan2:
1/2 bungkus sgpetti /1/2 kilo mee

utk kuah
10 ekor udang sederhana beso
100g daging/ayam
2 ulas bwabg putih dicincang halus
1/2 labu bawang beso
8 sudu cili(dkisar halus)
3 sudu cili sos
2 sudu sos tiram
1 kiub pati ayam
3 sudu kicap
sedikit garam
sedikit perasa(optional)
1 1/2 liter air(agak2 yea)
2 biji telur
sedkit kacang (blen xtlalu halus or kasar)

sayuran

sedikit kobis
sawi
carrot
1 biji tomato (d potong 6)

cara2

  1. tumis bawang putih n bawang beso samapai naik bau masukkan cili td kacau biar hilang bau cili
  2. masukkan daging kacau biar empuk sebentar,masukkan ayam
  3. masukkan sos cili,tiram,kiub pati ayam, kicap.then masukkan air
  4. biar didih baru msukkan udang, garam n perasa
  5. kemudian masukkan mee n sayuran2 lain
  6. pecahkan telur biar agak stegah masak bulih lah diangkat
  7. taburkan sedikit kacang yg di tumbuk td
  8. sedia tuk dihidangkan...

bulih juga d tambah cucur udang ,fishbal or fishcake or apa2 ajer..selalu aku wat kuah dulu..bila nak makan panaskan kuah baru masukkan bahan2,,kiranya sekali masak tuk sorg makan la..sesapa nak try modified la ikut suka aaaaaaaatie....n tokak anda

Isnin, 13 April 2009

::CUBAAN PERTAMA::

***Pancake***

Salam ....

Akhirnya..jadik jgk pancake aku ari nie......tcapai gak hasrat aku..waaaaaaaaaa...xda la ssh sgt rasanya sumer org pandai wat ..aku jer yg ketinggalan lagi. (2 LA OWG DAH NAIK SPEED BOAT AKU DUK MDAYUNG LAGI...HU..hu..huuuuuuu)...slalu mkn kat otel jer....pas2 ari 2 tgk pancake dlm kotak 2..cam tgin jer...dari beli beik wat sendirikan ...so balik selongkar ler kat MyR 2...jumpe resepi dari AlongRoz (tq yea along)...so hari nie aku try mmg mjadi ler beh la...tp xda syrup dier..so mkn ngan jem n madu jer ...oiiii...mkn panas2 wallah.... sodapppp.....ni resepi aku C & P ja..ada la ubah sket coz xda kan tp ok la jadi gak...tuko kan susu cair pakai susu tepung umaira n xbuh krim of tartar 2...coz xda....

Bahan-bahan ( lebih kurang 8 biji )

115g Tepung Gandum
1 sudu kecil (5ml) Soda bikarbonat
1 sudu kecil (5ml) Krim tartar (xbuh coz xda)
25g Butter
1 biji Telur
150ml Susu Segar (pakai susu tepung ja..susu segar dah abih)
1 sudu besar Gula
Secubit Garam

Cara-cara :

  1. Campurkan tepung dan soda & krim tartar - kalau rajin ayaklah x ayak pun xpa
  2. Rub in butter sampai berderai macam serbuk roti - jgn di gaul terlalu lama nanti berketul macam doh.gaul skali ngan gula n garam
  3. Lubangkan tepung di tengah2 nya. Gaulkan telur (di pukul dulu sedikit) & susu. Gaul sebati..
  4. Tuangkan sesenduk adunan ke atas kuali pancake yg panas yg telah di lenser dgn sedikit minyak.
  5. Masak sehingga ada buih2 udara & tunggu sehingga buih2 tu pecah baru di terbalikkan.

Budak2 pun suker sgt ikut adunan nih mmg betul2 dpt 8 biji.....

Ahad, 12 April 2009

::PUAS HATIKU::

***Lomak Lg***

Salam hari ahad yea...

Puas sggoh ari ni dpt mkan lontong....dah lama nak buat asyik xjadi jer....so smlm awai2 lg aku dah masak nasi impit(mmg betui2 impit nih...) sbb aku masak nasi bg lembut pas 2 msukkan dlm bekas aluminium 2 tekan bg padat2 pas2 buh dlm esbox...sampah2 dia (ada kacang buncis,tempe,tauhu,carrot.bunga kubih n suun ) sumer potong siap2...pas 2 wat sambal tumis n kuah kacang (kuah kacang ni ready made nya x brapa mnyengat sgt la....dasar mls kan cam 2 ler...blasah ja)
Lepas subuh td aku pown ketung ketang kat dapuq 2...so bekfas n lunch n dinner borong sumer skali makan lontong jer....mr laling pun pulun sakan ....lepas nih lambat pulak ler aku nak wat ....bg dia mkn puaih2...malaih kan ...xbek ooo...

Tp yg xbeh nya cam pucat jer..rasanya dah banyak aku buh kunyit 2...kang buh banyak sangat ada bau lak...tp apa2 pun pucat lesi ke..apa ke..yg penting dah selamat masuk keperut ku wahaahah..haa....sesapa yg nak buat lepas nih sila kan yea....
Sejak mjejak kaki kat padang fasiaq nih aku kan asyik masak lemak ja kan...apasai hah...dulu kat Msia nak tgk aku wat masak lemak errrmmmm...sowey la mmg xlayan beb.... mai cni...kerap lak.... pa pown layanzzzzzz...jer...

Jumaat, 10 April 2009

::TULANG LG::

***Jom Makan***
Salam
Ari ni xmsk nasi ...nak makan sup2 ajer....So menu lunch n merangkap laling nyer dinner kat opis hari nih...keow teow sup...waa....mana dpt keow teow...heeeee..pakai fetucinni jer (adik beradik sepupu spggeti ..sama cam keow teow jer bentuk dia..rasa blasah jer)....sup dia aku pakai tulang pesan kat laling smlm suh beli tulang......naseb ada....kdg ssh gak nak dpt tulang nie...(selalu dpt gear box 2 ..pas dia kikih abih isi betui2 bg tulang seketui.....adeiii.... yg ari ni beh sket isi byk mmg xyah tambah daging dah)

Pas 2 petang td wat dadih kat umaira n adik .....lama gak xwat ..tp kat cni nak cari perasa jagung ssh gila ....(sampai hari ni xjumpa2 hampeh tui)..so wat pakai coklat jer.....jagung tin 2 ada la ..xpa wat pakai coklat dulu nanti aku wat pakai jgung dlm tin 2 pulak............dapat 30 cawan ..bg jiran sket laling wak g opis bg kat bdk2 shif dia sket ..tggai kat ghumah tuk anak beranak sket....

Masukkan dlm frezz pas 2 buh seketui eskrim n mixed fruit 2..tabur lak ngan badam(itu jer yg ada kat ghumah ni)...errmmm sejuk2 2 msuk kat tekak nih ...wallah...sodap sesangat....sejuk ja saluran yg nak ke perut teman tue...klau ikut kan 3 4 cawan bulih abih..ngap2..tgk tggai bekaih ja..heeeeeeeeeeee jom layanzzzzzzz......

Khamis, 9 April 2009

:: BUAH MELAKA::

***NTAH APA2 NTAH***
Salam....

Adeiii laling 2 ,3 hari ni laling asyik tanya reti ker wat dumpling ...nak request suh wat ler 2..alahai cik abg oiii mintak la yg cik adikmu reti n penah wat ni mintak yg xpenah wat.. cheq ni kari gheti ler dumpling ni mintak soly manyak 2..tp tgk resepi cam sonang jer...ponin den ...cari dlm MyR..ada la tp bahan nak wat 2 xda lak...so pagi td aku wat pakai tepung puluit jerrr..huahahaaa..saja jer try....ntah jadi pa tah ...lawak la...inti aku pakai inti karipap ari 2..he..he...mmg xjadi ler..... ngan grupa nya yg burok tuh.......korang jgn gelak ekkkk.....(sapa2 yg penah wat bg ler resepinya.....)
Last2 tepung lobih 2 aku wat buah melaka... mmg dah plan pown kalu xjadi transfer jadi ball ni ler...kelapa dia aku pkai kelapa kering tueee...ni ikut KAK FIZA la nih...ok gak not bad...dapat 14 biji jer cukup ler 2 org sorg 7 biji...bkn kedokut tp dah wat nasi goreng sket....laling mkn xkata pa pown kira ok la...cuma dumpling tue..dia tanya nih apa nih... bulih mkan ker ...(ceh...nampak sgt betapa burok nyer...wakakakkkk)....nak ckp dumpling pown malu...aku sengeh ja cam kerang busuk....dah tau mmg xjadikan...

Utk bekai g keja mlm td aku wat MASAK LOMAK LG..nak abihkan rebung 2 pas 2 aku campuq potai sket..laling nih suka potai tp slalu wat sambai or ulam jer..ari ni try wat masak lomak ok gak...ari 2 beli rebung satu pek 2 ada 6 btg..sekali wat 2 btg ja 2 ada lg dua...masak x byk n nak mkn pun bdua jer...yg lobih 2 nti aku wat kari ker sayur manis ker tgk la mana rajin...rasa cm panda dh ler asyik mkn pucuk buluh jer..hua.ha..haaa

Bila dah ada masak lomak kena la ada sambai lak..aku wat sambai tempe n tauhu ngan ikan bilis....camner nih dah ngalah kan org jawa lak asyik tempe jer ......

k layan jer....